nieuws

Koolhydraten of vetten beperken bij mensen met type-2-diabetes?

Voedingswetenschap

Koolhydraten of vetten beperken bij mensen met type-2-diabetes?

Een dieet waarin koolhydraten worden beperkt scoort op korte termijn beter bij mensen met type-2-diabetes dan een voedingspatroon met beperking in vet. Maar hoe zit het met de lange termijn en hoe sterk is het bewijs?

Een dieet met minder koolhydraten mag dan zorgen voor betere resultaten op korte termijn, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden, maar op de langere termijn ligt dit anders. De verschillen tussen een koolhydraat- en vetbeperkt dieet hielden niet lang aan. Bovendien is het bewijs dat een dieet met weinig koolhydraten beter is dan één met weinig vet kwalitatief niet sterk genoeg, aldus de onderzoekers.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition en is volgens de wetenschappers ‘voor zover ons bekend, de eerste review die de effecten van deze twee diëten zo volledig en specifiek op deze uitkomsten in mensen met type-2-diabetes met elkaar vergelijkt.’

Zesendertig studies

In het onderzoek zijn meer zesendertig studies meegenomen, bestaande uit meer dan tweeduizend deelnemers met type-2-diabetes, die een koolhydraatbeperkt (minder dan 40 energieprocent) en een vetbeperkt (minder dan 30 energieprocent) dieet over een periode van vier weken of langer met elkaar vergeleken. Om de studies te beoordelen op kwaliteit is gebruik gemaakt van het Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) systeem.

Metabool syndroom

De wetenschappers zochten naar het effect van de twee diëten op alle uitkomsten die gerelateerd zijn aan het metaboolsyndroom zoals buikomtrek, bloeddruk, bloedvetten, cholesterol en nuchtere bloedsuikerspiegel. Verder werd ook gekeken naar studies die het effect op gewicht en kwaliteit van leven onderzochten.

Weinig tot geen verschil

Volgens de studie suggereert de review dat er weinig tot geen verschil zit in de effecten op metabole variabelen tussen de twee diëten. Ondanks dat het koolhydraatbeperkt dieet op korte termijn betere resultaten laat zien, zijn deze te klein en op lange duur (twee jaar later) niet meer zichtbaar.

Klinisch belang

‘Hoewel de koolhydraatbeperkte diëten op alle metabole effecten beter scoorden, waren de verschillen klein. Verder scoort het bewijsmateriaal kwalitatief laag tot matig op het GRADE systeem. Hierdoor is het klinisch belang van de meetbare verschillen onzeker,’ aldus de wetenschappers.

Lage heterogeniteit

Wel wordt er in de studie aangekaart dat de lage heterogeniteit van de diëten (zo kunnen koolhydraatbeperkte diëten nog veel van elkaar verschillen) effect kunnen hebben op de resultaten.

Toch bleek bijvoorbeeld dat de effecten van een ketogeendieet (een zeer streng koolhydraatbeperkt dieet) niet te verschillen van andere diëten beperkt in koolhydaten. Ook kan volgens de onderzoekers de compliance (aanhouden van een dieet) aan koolhydraatbeperkte diëten (diëten die over het algemeen moeilijker vol te houden zijn door een groot aanbod aan koolhydraat rijke producten) ook effect hebben gehad op de resultaten op lange termijn.

Voorkeuren patiënt

Wel denken de onderzoekers dat deze resultaten ondersteunend zijn voor gepersonaliseerde voeding.

‘Deze analyse ondersteunt de lang gekoesterde voorkeur voor vetbeperkte diëten als de standaard dieetinterventie voor T2D niet. In plaats daarvan suggereren de resultaten dat, als het past bij de voorkeuren van de patiënt, beperking van koolhydraten iets beter kan zijn, hoewel de klinische voordelen onzeker zijn.’

Reageer op dit artikel