nieuws

‘Kuitoefening tegen de schade van een inactieve levensstijl’

Voedingswetenschap

‘Kuitoefening tegen de schade van een inactieve levensstijl’

Langer dan tien minuten zitten heeft al een negatieve invloed op de bloedcirculatie in de benen. Echter, dit kan tegen gegaan worden door regelmatig te gaan liggen en een simpele kuitoefening uit te voeren. Dit stellen onderzoekers aan de Universiteit in Texas. Daarmee lijken ze een eenvoudige manier te hebben ontdekt die kan bijdragen aan een gezonde leefstijl. Het betreft een kleine studie.

In de studie keken de onderzoekers naar de invloed van sedentaire levensstijl (veel zitten) en de invloed daarvan op de bloedcirculatie in de kleine en grote bloedvaten. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Experimental Physiology.

Zitten en liggen

Achttien gezonde jonge mannen moesten 10 minuten lang zitten of liggen met of zonder kuitoefening tussendoor. Vervolgens werden de knieën van de deelnemers gescand met een Doppler ultrasound techniek. Met deze techniek kunnen onderzoekers zien wat de snelheid is van de bloedcirculatie in het bloedvatensysteem in het lichaam.

Kuitoefening

Uit het onderzoek blijkt dat 10 minuten zitten of liggen zonder kuitoefening al een negatieve invloed heeft op de bloedcirculatie in de kleine bloedvaten. Deelnemers die een simpele kuitoefening uitvoerde tussendoor ondervonden geen negatieve effecten van het zitten of liggen.

De simpele kuitoefening bestond uit het aanspannen en ontspannen van de kuit door een paar minutenlang de voet om de twee seconden even te strekken.

Gevolgen inactieve leefstijl

Co-auteur Dr. Paul Fadel geeft aan de resultaten laten zien hoe slecht een inactieve leefstijl kan zijn. ‘Onze bevindingen vergroten de kennis over de negatieve invloed van inactiviteit op de werking van bloedvaten. Ook demonstreren we de positieve effecten van eenvoudige beenoefeningen terwijl iemand ligt. We hebben meer inzicht in hoe inactiviteit  de gezondheid van de onderbenen beïnvloedt.’

Meer onderzoek nodig

De wetenschappers benadrukken wel enkele beperkingen van het onderzoek. Zo zijn de resultaten niet van toepassing op vrouwen, omdat de studie geen vrouwen tussen de deelnemers had. Ook is het niet duidelijk wat de gevolgen van een inactieve levensstijl zijn voor ouderen of mensen die al een hart- en vaatziekte hebben. Verder is meer onderzoek nodig om de invloed van zitten en liggen op bloedvaten in bijvoorbeeld de hersenen te onderzoeken. 

Reageer op dit artikel