nieuws

‘Patiënten met hypertensie verlagen zoutconsumptie niet’

Voedingswetenschap

‘Patiënten met hypertensie verlagen zoutconsumptie niet’

Patiënten met hypertensie die medicijnen tegen hun hoge bloeddruk gebruiken, blijken hun zoutconsumptie niet te verlagen, ondanks adviezen hierover. Dit brachten Japanse onderzoekers naar voren tijdens de presentatie van hun onderzoek op het het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology (ESC), dat dit jaar gehouden werd in München (Duitsland).

Tijdens de presentatie vertelden de onderzoekers hoe patiënten in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen als zij zich niet aan leefstijladviezen houden. Hierdoor ontstaat het risico dat ze juist meer zout gaan consumeren en meer medicijnen moeten gebruiken.

Vicieuze cirkel

‘Patiënten kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken door hun zoutinname te beperken,’ zegt Kazuto Ohno, hoofdauteur en onderzoeker bij Enshu Hospital in Hamamatsu Japan. ‘Als gevolg hiervan kunnen ze ziekten en aandoeningen voorkomen die worden veroorzaakt door hypertensie, zoals hartaanvallen, beroerte en hartfalen. Bovendien kunnen ze bijwerkingen van antihypertensiva voorkomen, zoals duizeligheid en flauwvallen.’

Zeven jaar lang

De studie volgde zeven jaar lang meer dan twaalfduizend patiënten die antihypertensie-medicatie voorgeschreven kregen. Wanneer deze patiënten voor controle naar het ziekenhuis kwamen werd hun dagelijkse zoutconsumptie berekend aan de hand van de urine.

Bloeddruk omlaag

Hoewel de bloeddruk geleidelijk omlaag ging bij de patiënten, ging de zoutconsumptie juist omhoog. Minder dan 4 procent van de patiënten hield zich dan ook aan de leefstijladviezen zoals het verlagen van de zoutinname tot onder de zes gram per dag. Volgens Ohno denken zij dat de verlaging in bloeddruk toch wel ontstaat door de medicatie.

Zoutconsumptie omhoog

De patiënten werden verdeeld in groepen aan de hand van de hoeveelheid medicijnen die zij tegen hun hypertensie gebruikten.

‘De observationele studie bij patiënten met hypertensie die medicatie gebruiken vond twee uitkomsten: een verbetering van de bloeddruk en een toename van de zoutinname. Opvallend was dat bij patiënten die meerdere soorten medicijnen gebruikten, de inname van zout hoger was dan bij patiënten met  één soort medicatie,’ aldus Ohno.

Reageer op dit artikel