nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Ketogeen dieet vergroot kans op type 2-diabetes’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ‘Ketogeen dieet vergroot kans op type 2-diabetes’

Het ketogeen dieet geeft een hogere kans type 2-diabetes dan een vetrijk, westers dieet. Dit stellen Zwitserse onderzoeker aan de University Children’s Hospital Zurich naar aanleiding van een onderzoek met muizen.

De studie keek naar insuline-ongevoeligheid in de lever en spieren van muizen en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Physiology.

Vetrijke diëten

Bijna honderdvijftig muizen kregen na een periode van zes uur vasten voor drie dagen lang een standaard dieet (als controlegroep), ketogeendieet of een zogenoemd obesogenic dieet (westers, vetrijk) gevoerd. Het ketogeen dieet bestond voor 90 energieprocent uit vet en het obesogenic dieet bestond voor 60 energieprocent uit vet. Het standaarddieet bestond uit 58 energieprocent koolhydraten en 7 energieprocent vet.

Insuline ongevoeligheid

Na het vasten en na het driedaagse dieet werden verschillende metabole tests uitgevoerd op de muizen. Het bleek dat de muizen met een ketogeendieet een hogere insuline-ongevoeligheid in de lever lieten zien dan in de muizen met een vetrijk, westers dieet. Echter, beide groepen lieten een verhoogde insuline-ongevoeligheid zien in de spieren.

Insuline in de lever

Volgens de onderzoekers zorgt een insuline-ongevoeligheid in de lever voor een verhoogde kans op type 2-diabetes. Wel geven zij aan dat het mechanisme achter diabetes nog niet volledig begrepen is. Daarnaast wordt type 2-diabetes vaak gerelateerd aan overgewicht; de muizen zijn niet lang genoeg gevoerd om te kijken of zij overgewicht zouden krijgen van de voorgeschotelde diëten.

Reageer op dit artikel