nieuws

‘Samenstelling microbioom kan invloed hebben op gewichtsverlies’

Voedingswetenschap

‘Samenstelling microbioom kan invloed hebben op gewichtsverlies’

De samenstelling van het microbioom kan invloed hebben op het gewichtsverlies van mensen die willen afvallen. Zelfs wanneer zij een leefstijlinterventie volgen waarbij een calorierestrictie en voldoende lichaamsbeweging wordt nagestreefd. Dit komt volgens onderzoekers van de non-profit organisatie Mayo Clinic door de invloed die de darmbacteriën hebben op de verwerking van koolhydraten.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.

Drie maanden lange interventie

De onderzoekers volgden drie maanden lang 26 deelnemers met overgewicht. De deelnemers volgden een leefstijlinterventie die bestond uit een dieet rijk aan fruit, groente en lage  producten met een lage energiedichtheid.  Daarnaast moesten zij elke dag minstens tienduizend stappen zetten.

Aan het begin en aan het eind van de studie werden ontlastingmonsters afgenomen om de samenstelling van het microbioom in kaart te brengen.

Gewichtsverlies

Wanneer deelnemers meer dan 5 procent van hun gewicht verloren in een tijdsbestek van drie maanden, werd  de interventie als succesvol bestempeld. Na de drie maanden werden samenstellingen van darmbacteriën tussen de succesvolle groep en de rest vergeleken.

Samenstelling microbioom

Negen van de zesentwintig deelnemers ondergingen een succesvolle leefstijlinterventie  en verloren gemiddeld bijna acht kilo .

Leden van de niet zo succesvolle groep vielen gemiddeld twee kilo af. Uit de resultaten blijkt dat de succesvolle deelnemers een grotere hoeveelheid Phascolarctobacterium in hun darmflora hadden vergeleken met de niet succesvolle groep. De laatste had  een grotere groep Dialister in de darmflora.

Verwerking koolhydraten

Volgens Purna Kashyap, een gastro-enterologist en co-senior auteur van het onderzoek, hebben de verschillen in darmbacteriesamenstelling invloed op het verwerken van koolhydraten en daarmee op de energiehuishouding van mensen.

‘Darmbacteriën hebben het vermogen om complexe voedseldeeltjes af te breken, wat ons extra energie geeft. Voor sommige mensen die proberen af te vallen, kan dit proces een belemmering worden,’ aldus Kashyap.

Replicatie belangrijk

Toch benadrukt dr. Kashyap dat dit een kleine studie  is en dat de mechanismen nog niet helemaal duidelijk zijn.

‘Hoewel we deze bevindingen in een grotere studie moeten repliceren, hebben we nu wel een belangrijke richting op het gebied van geïndividualiseerde zorg voor mensen die worstelen met obesitas gevonden.’

Reageer op dit artikel