nieuws

TNO lanceert ‘Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’

Voedingswetenschap

TNO lanceert ‘Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’

TNO lanceerde gisteren, samen met ARTIS-Micropia, een gids die patiënten, consumenten en zorgprofessionals handvaten moeten bieden over het gebruik van probiotica bij antibioticagebruik. De ‘Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Gastroenterology.

Het onderzoek is een review naar alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica. Vervolgens zijn de resultaten gekoppeld aan probioticaproducten en daarmee een aanbeveling gedaan.

Antibiotica diarree

De gids richt zich vooral op antibiotica-gerelateerde diarree (AGD), één van de meest voorkomende bijwerkingen bij de inname van antibiotica. Volgens TNO kunnen antibiotica (vooral de breedspectrumantibiotica) een verstorend effect hebben op het microbioom. Dit zou tot diarree (AGD) kunnen lijden, maar ook een verminderede weerstand waardoor sneller infecties optreden.

Beschermd tegen infecties

‘Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie,’ aldus TNO.

Lijst met producten

De studie nam tweeëndertig klinische studies mee die een positief effect lieten zien bij de consumptie van probiotica tijdens een antibioticakuur. Vervolgens werden deze studies gelinkt aan een probioticaproduct, vaak in de vorm van een zuivelproduct of supplement, dat nu op de Nederlandse markt is. In de gids staat een lijst met acht probioticaproducten. Per product wordt aangegeven (in de vorm van sterren) hoeveel klinische studies de positieve effecten van het product ondersteunen. 

Reageer op dit artikel