nieuws

Consumptie van volle granen kunnen helpen bij diabetes type 2

Voedingswetenschap

Consumptie van volle granen kunnen helpen bij diabetes type 2

Consumptie van volle granen kan de complicaties van diabetes type 2 voorkomen of verminderen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de technische Universiteit van Chalmers in Zweden. Het maakt volgens de onderzoekers niet uit welke soort graan wordt geconsumeerd.

In de studie werd de rol van verschillende graantypes (tarwe, rogge, haver) in relatie tot het risico op diabetes type 2 onderzocht. De onderzoekers lieten 7417 deelnemers met diabetes type 2  in de leeftijdscategorie van 50 tot 65 jaar een voedselfrequentievragenlijst invullen. Daarmee gingen ze de inname van volkorenproducten na. Van de groep is, die 15 jaar is gevolgd, zijn de mensen met de hoogste en laagste consumptie van volkoren producten vergeleken.

Volle vezelrijke producten worden aanbevolen

Hieruit bleek dat er bij de deelnemers die de meeste volkorenproducten consumeerden het aantal complicaties afnam met 34% (mannen). Bij de vrouwen namen de complicaties ook af met 22 %.

Daarnaast bleek de dagelijkse inname van vezelrijke volle granenproducten (portie van 16 gram) geassocieerd werd met een lager risico op diabetes type 2. Bij mannen was het risico met 11% gedaald en bij vrouwen was het met 7% gedaald.

Verder onderzoek

Volkoren producten hebben een bevorderlijke werking hebben op de ziekte van diabetes type 2. Maar de precieze rol van de verschillende soorten volkoren producten rondom deze ziekte is nog niet onderzocht. Daarnaast is het onbekend hoeveel volkorenproducten nodig zijn om het risico van ontwikkeling van diabetes type 2 te verminderen.

 

 

Reageer op dit artikel