nieuws

Ondanks obesitas of overgewicht, is één op de vijf tevreden over het gewicht

Voedingswetenschap

Eén op de vijf Nederlanders met overgewicht zegt tevreden te zijn over zijn huidige gewicht. Twee op de vijf Nederlanders met ernstig overgewicht, geven aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Het CBS deed in 2015 tot en met 2017 een tevredenheidsonderzoek onder de Nederlandse bevolking. De uitkomsten aten zien hoe tevreden Nederlanders zijn over hun huidige gewicht.

Het blijkt dat 65 procent van de Nederlanders boven de 18 jaar tevreden is over het lichaamsgewicht. Meer dan de helft van de mensen met matig overgewicht zegt tevreden te zijn over zijn gewicht, terwijl 14 procent ontevreden blijkt. Van de mensen met een normaal gewicht was 4 procent ontevreden.

 

Tevredenheid verschilt per geslacht

Ook blijkt uit het onderzoek dat mannen vaker tevreden zijn over hun gewicht dan vrouwen. Zeven op de tien mannen is tevreden zijn huidige gewicht, terwijl dit bij vrouwen zes op de tien is.

Bij mannen met matig overgewicht zijn zes op de tien tevreden over hun gewicht. In deze gewichtsklasse ligt het aantal tevreden vrouwen ook lager, vier op de tien. In de categorie ‘ernstig overgewicht’ is 27 procent van de mannen tevreden over het gewicht. Bij de vrouwen is dit wederom lager, 18 procent.

 

Gewichtstoename neemt flink toe

Volgens het CBS neemt het overgewicht aanzienlijk toe in Nederland. Had in 1981 nog ongeveer 32 procent van de Nederlanders overgewicht, momenteel is dit gestegen naar 49 procent. Ernstig overgewicht is in deze periode zelfs bijna drie keer verdubbeld van 5 procent naar 14 procent.

 

Reageer op dit artikel