nieuws

Meta-analyse duidt op hoger risico borstkanker bij consumptie bewerkt vlees

Voedingswetenschap

Meta-analyse duidt op hoger risico borstkanker bij consumptie bewerkt vlees

Het consumeren van bewerkt vlees wordt geassocieerd met een negen procent hoger risico op borstkanker. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde meta-analyse. Er werd geen associatie met het eten van rood vlees en het risico op borstkanker gevonden.

De resultaten komen uit een recente meta-analyse waarin achttien studies zijn geïncludeerd.  Hoofdonderzoeker Maryam Farvid en haar team voerden de meta-analyse uit aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ze keken naar de relatie tussen borstkanker en rood bewerkt vlees, totaal rood vlees en bewerkt vlees. Daarbij hielden ze rekening met verschillende factoren, zoals het aantal deelnemers, hun leeftijd, de methode in de studies en de manier waarop het dieet van de deelnemers werd vastgesteld.

Minder vaak bewerkt vlees eten

Volgens de analyses van de studie leidt het consumeren van bewerkt vlees geassocieerd te worden met negen procent hoger risico op borstkanker.’ Minder vaak bewerkt vlees eten lijkt gunstig te zijn voor de preventie van borstkanker,’ zegt hoofdonderzoeker Farvid. Er werd geen significant verband gevonden tussen de consumptie van rood vlees in het algemeen en de kans op borstkanker.

Enzym: N-acetyltransferase 2 acetylator

N-acetyltransferase 2 acetylator (NAT2) is een enzym dat onder andere een rol speelt bij het activeren en deactiveren van carcinogene stoffen in het menselijk lichaam. In twee studies die Farvid heeft meegenomen in de meta-analyse, werd er gekeken naar dit enzym. In deze studies werd onderscheid gemaakt tussen mensen met een snelle en mensen met een langzame enzymwerking.

De onderzoekers vonden geen associatie tussen NAT2 enzymwerking en het risico op borstkanker.

 

 

Reageer op dit artikel