nieuws

Proefdieronderzoek: Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht

Het is wetenschappers van Wageningen University & Research gelukt om via de lucht te meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken. Met deze nieuwe methode willen ze meer te weten komen over goede voeding en de gezondheid van darmen.

In de proefdierstudie met muizen wordt aangetoond dat darmbacteriën voedsel op verschillende manieren verwerken aan de hand van luchtmonsters. Door simpelweg te meten welke gassen de muizen in- en uitademden konden de onderzoekers conclusies trekken over de verwerking van het voedsel door bacteriën. Moeilijk verteerbaar voedsel werd bijvoorbeeld sneller gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar voedsel. Een diervriendelijke techniek vinden de onderzoekers.

Darmgezondheid meten met een ademtest

Volgens de onderzoekers kan de methode per direct worden verspreid voor onderzoek bij mensen. ‘Er bestaan al kamers waar de ademlucht van mensen wordt gemeten’, zegt hoofdonderzoeker Evert van Schothorst. ‘Als die worden uitgerust met de sensoren die wij in ons onderzoek hebben gebruikt, kunnen ze real-time meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken.’

Darmgezondheid in de toekomst

De onderzoekers geven aan dat deze metingen belangrijke informatie kunnen opleveren over de gezondheid van de darmen, en in de toekomst wellicht ook over aandoeningen als de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom. ‘Ook kunnen de onderzoeksresultaten ons meer vertellen over gezonde voeding. De samenstelling van darmbacteriën en hun reactie op ons voedsel heeft namelijk ook effect op het gevoel van verzadiging. Hoe meer we daarover weten, hoe beter we overgewicht, obesitas en samenhangende ziekten kunnen aanpakken’, aldus Van Schothorst.

 

Reageer op dit artikel