nieuws

Samenwerking tussen diëtist en farmaceut bepleit op NPN-symposium

Voedingswetenschap

Samenwerking tussen diëtist en farmaceut bepleit op NPN-symposium

Welke interacties zijn er tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen? De branchevereniging voor voedingssupplementen NPN bracht samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) nieuwe factsheets uit waarin de wisselwerkingen voor zorgprofessionals in kaart zijn gebracht. De nieuwe sheets werden uitgedeeld tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ dat plaatsvond in Maarssen. Op het symposium werd gepleit voor meer samenwerking tussen diëtist en apotheker en voor een voedingsadvies op de bijsluiter van medicijnen.

Tijdens het NPN symposium stelden Nellie Overbeeke (diëtiste) en Jacques Verzijl (ziekenhuisapotheker) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis de vraag of er reden is zorgen te hebben over de wisselwerking tussen supplementen en medicijnen. Zij vinden zeker van wel, omdat bepaalde voedingsstoffen en/of kruiden in het lichaam de werking van geneesmiddelen kunnen beïnvloeden.

Samenwerking farmacie en diëtetiek
Andersom weten ze dat geneesmiddelengebruik kan zorgen voor tekorten. ‘Een integrale benadering is daarom van groot belang; farmacie en diëtetiek moeten gaan samenwerken in ziekenhuizen’, vinden zij. Ook pleiten ze ervoor dat  bijsluiters van geneesmiddelen moeten worden versimpeld en voedingsadviezen een plek krijgen in de bijsluiter. ‘Zo kan de toestand van de patiënt worden verbeterd’, aldus de apotheker en de diëtist.

Meer magnesium, minder medicijnen?
Een voorbeeld van de wisselwerking tussen medicijnen en voedingssupplementen werd tijdens de bijeenkomst naar voren gebracht door Wout van Orten-Luiten, onderzoeker aan Wageningen Universiteit. Bij het gebruik van protonpompremmers (o.a. gebruikt bij reflux of maagzweer) kan volgens hem een magnesiumtekort ontstaan. Magnesiumtekorten kunnen tot spierkrampen, hartritmestoornissen of astma leiden. Volgens Orten-Luiten worden deze klinische verschijnselen van een tekort veelal gekoppeld aan andere oorzaken, met vaak meer medicatie tot gevolg. ‘Magnesiumsuppletie zou in deze gevallen moeten worden ingezet om het medicijngebruik te verminderen, met een gezondere patiënt als resultaat’, aldus Luiten.

Factsheets
De factsheets van de brancheverenigingen NPN en IVM gaan onder andere in op de relatie tussen protonpompremmers, magnesium en vitamine B12-tekorten; metformine en vitamine B12-tekort; Prednis(ol)on en calcium- en kaliumtekorten; de Anticonceptiepil (combinatiepil) en lage foliumzuur- en magnesiumbloedwaardes. Alle factsheets zijn online beschikbaar voor zorgprofessionals. De brancheorganisaties hopen dat zorgverleners met de factsheets alerter zijn op klachten en bijwerkingen.

Reageer op dit artikel