nieuws

Onderzoek: Fundamenteel eiwit ontdekt bij de productie van insuline

Voedingswetenschap

Onderzoek: Fundamenteel eiwit ontdekt bij de productie van insuline

Onderzoekers hebben een nieuw eiwit ontdekt genaamd GRP94, wat fundamenteel blijkt te zijn bij de synthese van insuline. Na verwijdering van GRP94 uit levende cellen zagen de onderzoekers, van de universiteit van Kopenhagen, hoe proinsuline foutief gevouwen werd. Ze hopen dat de ontdekking leidt tot een nieuw medicijn voor hyperinsulinemie en diabetes type 1 en 2.

Insuline wordt geproduceerd in de pancreas, in de eilandjes van Langerhans door de bètacellen. Voordat insuline bruikbaar is, begint het als pre-pro-insuline dat wordt gesynthetiseerd in het endoplasmatisch reticulum. Waarna het golgiapparaat het pre-pro-insuline omzet in pro-insuline, en het door middel van chaperonnes in elkaar vouwt tot insuline. Chaperonnes GRP94 blijkt volgens onderzoek de essentiële vouwer.

Chaperone GRP94

Wanneer eiwit GRP94 in de bètacellen inactief wordt gesteld, wordt pro-insuline foutief gevouwen. Het foutief gevouwen pro-insuline zorgt ervoor dat de bètacellen niet de juiste hoeveelheden insuline kunnen afscheiden. Opstapeling van dit foutief gevouwen hormoon creëert stress binnen de bètacellen, maar ze overlijden er niet door. Dit laat zien de GRP94 een erg gespecialiseerde functie heeft en dat de bètacellen voorbereid zijn fabricage fouten op te vangen. Hoe de bètacellen dat precies doen en wat voor biologisch en pathologisch gevolg dit heeft is nog onbekend.

Insuline manipuleren

Door de onderzoeksresultaten kan het in de toekomst mogelijk worden om het proces van pro-insuline naar insuline te manipuleren. Een conditie zoals hyperinsulinemie, waarbij het lichaam teveel insuline aanmaakt, kan dan gebruik maken van een medicijn dat GRP94 afremt zodat minder insuline wordt afgegeven. Op de lange termijn kan deze kennis ook bruikbaar zijn bij diabetes type 1 en 2, waar de insuline productie mogelijk verhoogt kan worden. Zo zal er minder last op de bètacellen komen te staan en zal hun secretiefunctie langer behouden worden.

Reageer op dit artikel