nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Darmflora verandert tijdens zwangerschap’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ‘Darmflora verandert tijdens zwangerschap’

De microbiota in varkens verandert tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift FASEB-journal dat over experimentele, biowetenschappelijke onderzoeken publiceert. De studie met varkens draagt mogelijk bij aan beter begrip van de invloed van het microbioom op de zwangerschap en de lactatie in mensen.

De microbiota in het menselijk maagdarmkanaal verschilt per persoon in soorten en aantallen micro-organismen. De genen, de biologische ontwikkeling, de omgeving en het soort dieet hebben invloed op de samenstelling. De microbiota spelen een rol bij het energiemetabolisme, de ontwikkeling van het immuunsysteem en het zelfs het gedrag van een persoon.

Microbiota

Microbiota krijgt een mens grotendeels mee vanuit het geboortekanaal. De verschillende bacteriën waar de foetus mee in aanraking komt, bepalen grotendeels de samenstelling van het microbioom.

In de studie hebben de onderzoekers  via varkens de mate waarin microbiota de zwangerschap en lactatie beïnvloeden en zo de latere gezondheid van het kind onderzocht. Ze kozen voor varkens, omdat hun anatomie, metabolisme en microbioteel-klimaat het meest lijkt op dat van mensen.

De onderzoekers hebben de ontlasting van twee groepen zwangere varkens, ieder een ander ras, geanalyseerd op bacteriëele DNA en korteketenvetzuren. Hieruit kwam naar voren dat Coriobacteriaceae en Escherichia tijdens de zwangerschap toenemen. Christensenellaceau en korte vetzuren namen toe tijdens lactatie.

Zwangerschap

Op basis van hun studie concluderen de onderzoekers dat microbiota tijdens de zwangerschap en lactatieperiode in samenstelling verandert vergeleken met niet-zwangeren. De verandering in microbiota zorgt waarschijnlijk voor de verandering van het immuunsysteem van de vrouw.

Reageer op dit artikel