nieuws

Proefdieronderzoek: Mitochondriën zorgen voor gezonde placenta

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: Mitochondriën zorgen voor gezonde placenta

Een slecht functionerende placenta zal in de toekomst wellicht behandeld kunnen worden door het regulerend vermogen van de mitochondriën binnen de placenta. Cambridge-onderzoekers hebben in muizen kunnen zien dat de mitochondriën zich aanpassen bij gezonde en suboptimale zwangerschap.

De mitochondriën zijn multifunctionele organellen die energie in de vorm van ATP genereren. Deze energie produceren ze door koolhydraten en vetten om te zetten door middel van zuurstof. Dit is nodig om de placenta in goede conditie te houden, zodat deze hormonen kan synthetiseren en afgeven en voedingstoffen en andere substraten kan transporteren. Dit alles zodat de foetus kan ontwikkelen.

Zuurstof in de placenta

Om goed te kunnen functioneren heeft de placenta zuurstof nodig.  Wanneer het aan zuurstof ontbreekt zal tijdens het ATP-proces de oxidatieve stress toenemen, wat DNA, vetten en eiwitten kan beschadigen. Dit kan resulteren in dysmaturiteit en andere complicaties.

Berekende mitochondriën

In het onderzoek aan de universiteit van Cambridge is nu naar voren gekomen dat de mitochondriën van de placenta het gebruik van zuurstof en voedingstoffen kunnen reguleren bij zuurstof- en voedingstofarme condities. Hierdoor blijft de groei en functie van de placenta en de foetus optimaal.

De mitochondriën in de placenta calculeren hoeveel zuurstof en voedingstoffen nodig zijn om de foetus hiervan zo efficiënt mogelijk te voorzien, zelfs bij uitdagende zwangerschappen. Als de placenta niet meer kan compenseren dan komen complicaties om de hoek kijken.

Vervolgstap

Volgens onderzoekers is de volgende stap, onderzoeken of de functie van de mitochondriën binnen de placenta gewijzigd kunnen worden om zo uitdagende zwangerschappen tot een beter succes te leiden.

 

Reageer op dit artikel