nieuws

Een energierijk ontbijt is beter voor het hart

Voedingswetenschap

Een energierijk ontbijt is beter voor het hart

Een energierijk ontbijt zorgt voor minder slagaderverkalking en vaatwandstijfheid. Hierdoor zullen mensen met een gezondere leefstijl minder kans hebben op het ontwikkelen van hartziekten en een beroerte.

Een tweedelige studie werd gedaan naar de invloed van de omgeving en levensstijlfactoren op hartgezondheid, één daarvan was de invloed van het ontbijt. Tweeduizend personen wonend in Korintië, Griekenland, tussen de veertig en honderd jaar deden mee aan het onderzoek.

Verdeling in ontbijt

Als eerst werd aan de participanten gevraagd hoeveel hun energie-inname was tijdens het ontbijt ten opzichte van de totale energie-inname van een dag. Van de 1820 mensen gaven 240 aan tijdens het ontbijt 20 energieprocent van hun totale behoefte te consumeren, 900 haalde 5-20 energieprocent en 680 mensen sloegen het ontbijt over, deze groep haalde minder dan 5 energieprocent uit het ontbijt.

Door middel van gedetailleerde vragenlijsten werden eetgewoontes en fysieke activiteit beoordeeld.

Non-invasieve testen

Verder werden er twee niet-invasieve testen gebruikt om de conditie van de slagaders te behoordelen. De dikte van de slagaderwand werd gemeten door een echografie. Een carotis fermorale pulsgolf werd gebruikt om vaatwandstijfheid te meten.

Energierijk ontbijt vs geen ontbijt

Participanten die een energierijk ontbijt gebruikten, hadden over het algemeen gezondere slagaders dan personen die het ontbijt oversloegen. Zo bleken mensen die het ontbijt oversloegen dikkere slagaders te hebben en vertoonden 102 personen ernstige vaatwandstijfheid. Dit was tachtig procent meer dan de groep die liever een energierijk ontbijt neemt. Ook werd er meer slagaderverkalking gevonden in de groep die het ontbijt overslaat, ruim tien procent meer.

Het ontbijt is belangrijk

Hoofdonderzoeker Sortirios Tsalamandris, zegt dat een ontbijt dat uit twintig procent van de dagelijkse totale energiebehoefte bestaat, wel eens belangrijker zou kunnen zijn dan wat voor soort dieet de persoon volgt. Hij geeft wel aan dat dit verder onderzocht zou moeten worden aangezien de meeste participanten in zijn onderzoek al een mediterraan dieet volgde.

Oorzaak en gevolg is onbekend

Aangezien het een observationeel onderzoek is, kunnen de onderzoekers niets zeggen over hoe het kan dat een energierijk ontbijt voor een betere hartconditie zorgt. Echter, denken de onderzoekers te weten waardoor het mogelijk kan komen:

  1. Mensen die een goed ontbijt nuttigen eten over het algemeen gezonder.
  2. De melkproducten die de energierijke groep eet, dragen mogelijk bij aan de hartgezondheid.

De onderzoekers zijn van plan de participanten nog 10 jaar te volgen om te kijken hoe omgeving hun gezondheid beïnvloed.

Reageer op dit artikel