nieuws

Een vegan maaltijd heeft mogelijk positief effect op type 2 diabetes

Voedingswetenschap

Een vegan maaltijd heeft mogelijk positief effect op type 2 diabetes

Uit Tsjechisch onderzoek blijkt dat de afgifte van incretine en insuline na een veganistische maaltijd (postprandiaal) bij mensen met diabetes type 2 verbetert. Dit duidt mogelijk op een positief effect van plantaardige maaltijden op de werking van betacellen bij diabetes type 2. De onderzoekers benoemen wel de tekortkomingen van hun studie.

De wetenschappers bekeken de afgifte van incretine en insuline na consumptie van twee maaltijden (een standaard hamburger of een plantaardige burger) die dezelfde hoeveelheid calorieën en macronutriënten bevatten.

Diabetes type 2

De geteste groep bestond uit 20 mannen met diabetes type 2 (dt2). Voor de start van de test vastten de mannen voor minimaal 10 tot 12 uur. Daarnaast namen ze hun diabetes-medicijnen de avond en de ochtend vóór de testen niet in. De maaltijd bestond uit of een burger van geprocessed vlees of een burger van tofu. De participanten wisten bij binnenkomst niet welke burger ze kregen. Een week na de eerste test, kwamen de deelnemers terug en kregen ze de andere maaltijd.

Verhoogd insulinegehalte

Een verlaagd postprandiaal (na de maaltijd) gehalte van incretines en insuline is een van de mechanismes die gebruikelijk is bij diabetes type 2. In het onderzoek werd het gehalte van deze hormonen na de maaltijd bepaald na 0, 30, 60,120 en 180 minuten. De studie toonde een verschil tussen postprandiaal incretine- en insulinegehalte na consumptie van de vegan burger of van de vleesburger. De gehaltes waren hoger na de consumptie van de tofuburger. Het gehalte aan glucose in het bloedplasma was niet verschillend.

Volgens de onderzoekers hebben ze de mechanismes geïdentificeerd waardoor een plantaardig dieet een verbeterd glucosemetabolisme bewerkstelligt. Ze hebben markers gemeten die de relatie tussen vertering en metabolisme aangeven. Omdat de gebruikte maaltijden doorsnee waren en geconsumeerd in hoeveelheden die in de praktijk ook voorkomen, zijn de resultaten praktisch.

Tekortkomingen

Toch kent de studie ook tekortkomingen. Het interval waarin is gemeten is redelijk kort. Daardoor kunnen de resultaten niet vertaald worden naar mensen met langdurige diabetes. Verder zijn er maar twee maaltijden getest, geen langdurig dieetpatroon. Daarnaast verschilden de maaltijden in gehaltes verzadigd vet, vezel, suikergehalte, soorten aminozuren, micronutriënten, polyphenolen. Deze verschillen kunnen invloed hebben gehad op de resultaten. Ook de biobeschikbaarheid van de micronutrienten na vertering is niet getest.

Reageer op dit artikel