nieuws

Migraine en obesitas gaan hand in hand

Voedingswetenschap

Migraine en obesitas gaan hand in hand

Gewichtsverlies kan migraine verbeteren in volwassenen en kinderen met obesitas. Een meta-analyse, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Endocrine Society, laat zien dat het aantal dagen, de hoeveelheid pijn en de tijdsduur van de migraineaanval afneemt wanneer mensen afvallen. Wat de kwaliteit van leven volgens de onderzoekers aanzienlijk verbetert.

De onderzoekers bestudeerden de effecten van gewichtsverlies, door gedragsinterventies of bariatrische chirurgie, op de duur en pijn van een migraine. In de meta-analyse werd duidelijk dat er een associatie is tussen gewichtsverlies en migrainevermindering.

Minder migraine

Ook blijkt uit het onderzoek dat de verlichting van de migraineklachten door afvallen losstaat van de hoeveelheid gewichtsverlies of de mate van obesitas. Het maakt daarbij niet uit of de gewichtsreductie wordt bereikt door bariatrische chirurgie of een gedragsinterventie. Dat kwam zowel bij kinderen als volwassenen naar voren.

Mechanismes migraine en obesitas

Onduidelijk is welke mechanisen ervoor zorgen dat gewichtsreductie resulteert in verminderde migraine. De onderzoekers denken dat het kan komen door veranderingen in chronische ontstekingen, adipocytokines (waaronder leptine valt) of comorbiditeit in gedrags- en psychologische risicofactoren.

Winst voor de gezondheidszorg

Volgens hoofdonderzoeker Claudio Pagano komt overgewicht en migraine vaak voor in geïndustrialiseerde landen. ‘Het verbeteren van de kwaliteit van leven in deze patiënten kan een grote impact hebben op populatieniveau en de directe en indirecte kosten van de gezondheidszorg.’

Overgewicht en obesitas in Nederland

Volgens Recent onderzoek heeft de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht en vijftien procent heeft obesitas. Hoewel het RIVM niet de actuele kosten van overgewicht en obesitas in kaart heeft gebracht, word in een rapport van 2006 geschat dat overgewicht 2 procent van de totale zorgkosten in beslag neemt, wat overeenkomt ongeveer 70 euro per inwoner. De kosten van obesitas worden geschat tussen de 5,5 en 9,2 procent, wat per inwoner uitkomt tussen de 150 en 315 euro per jaar.

Reageer op dit artikel