nieuws

MS patiënten voelen zich minder vermoeid na het drinken van ‘chocolademelk’

Voedingswetenschap

MS patiënten voelen zich minder vermoeid na het drinken van ‘chocolademelk’

Flavonoïden in chocolade helpen mogelijk vermoeidheid tegen te gaan bij Multiple Sclerosis-patiënten (MS). 92 procent van de patiënten ervaart vermoeidheid en tot op heden is er geen medicijn of interventie waar de patiënten echt baat bij hebben.

Vermoeidheid bij MS-patiënten is moeilijk te behandelen aangezien er veel factoren zijn die er mogelijk bij betrokken zijn. Denk aan ontstekingen, een ontregeld metabolisme en neurale en psychologische mechanismes die aangetast zijn. Bewegingsinterventies zijn tot op heden het enige wat enigszins resulteerde in vermoeidheidsvermindering.

In de studie die in het wetenschappelijk tijdschrift voor Neurologie, Neurosurgery en psychiatrie (BMJ) is gepubliceerd, is onderzocht of Flavonoïden in chocolade vermoeidheidsklachten tijdens een relapsing/remitting periode kan verminderen bij MS patiënten.

Chocolade melk met extra flavonoïden

De groep bestond uit veertig willekeurig gekozen volwassenen, 10 mannen en 30 vrouwen, met een recente diagnose van een relapsing/remitting-vorm van MS en vermoeidheid. De groep werd verdeeld in twee groepen: groep één kreeg een flavonoïdenrijk cacaopoeder en groep twee een variant die minder rijk was aan flavonoïden. Het poeder moest gemengd worden met verwarmde rijstmelk. Zes weken lang moesten de participanten dit dagelijks consumeren.

Resultaten van verhoogde Flavonoïden

Drie keer per dag moesten de participanten op vaste tijden het vermoeidheidsniveau noteren. Na zes weken kwam naar voren dat 11 van de 19 personen in de groep met een verhoogde hoeveelheid flavonoïden in cacao zich minder snel vermoeid voelde. Ook was er een verbetering te zien in loopsnelheid. Subjectief hadden de participanten van de hoge mix het idee dat ze minder pijn ervoeren.

Vervolg onderzoek naar effectiviteit Flavonoïden

Om concreet vast te stellen of dieetveranderingen zoals chocolade daadwerkelijk vermoeidheid kunnen laten afnemen zal het onderzoek op grotere schaal moeten worden afgenomen. Eerder onderzoek liet al zien dat het eten van chocolade het niveau van vermoeidheid bij patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME) verminderd. Pure chocolade, van zeventig tot vijfentachtig procent cacao, is rijk aan antioxidanten en flavonoïden.

Bloedonderzoek

Een beperking in het onderzoek is, dat het niet gelukt is om bij alle deelnemers bloedmetingen te verrichten, hierdoor ontbreken er gegevens. Ook geven de onderzoekers aan geen rekening gehouden te hebben met mogelijke andere factoren die een rol spelen bij vermoeidheid, denk aan angst of depressie. Vervolgonderzoeken zullen hier extra rekening mee moeten houden.

Reageer op dit artikel