nieuws

Noten dragen mogelijk bij aan betere cognitie van ouderen

Voedingswetenschap

Noten dragen mogelijk bij aan betere cognitie van ouderen

Onderzoekers van de University of South Australia analyseerden gegevens van de Chinese voedselconsumptiepeiling tussen 1991-2006. Daarin komt naar voren dat het eten van 10 gram noten per dag mogelijk zorgt voor een betere cognitieve functie in ouderen.

4822 Chinese volwassenen met een leeftijd van 55 jaar of meer werden ondervraagd over hun voedselconsumptie doormiddel van een 3-daagse 24-uurs recall. De cognitieve functie werd via een telefonisch interview gemeten.

Cognitieve winst met noten

Uit het onderzoek komt naar voren dat het eten van 10 gram noten per dag de cognitieve functie van oudere personen verbetert. Zo zou 10 gram noten per dag de cognitieve functie tot 60% verbeteren in vergelijking met mensen die geen noten eten. Volgens de onderzoekers boeken de noten-eters 2 jaar winst op cognitieve achteruitgang. Hoofdonderzoekster Ming Li denkt dat noten een ontstekingsremmend en antioxidant-effect hebben, wat de cognitieve achteruitgang mogelijk remt.

Met ouderdom komt gebreken

Het ontwikkelen van cognitieve ziektes hangt samen met het ouder worden, waardoor de kans op bijvoorbeeld ziektes groter wordt. ‘Als we manieren kunnen vinden zodat ouderen hun cognitieve gezondheid langer behouden en onafhankelijk kunnen blijven door wijzigingen via de voeding aan te brengen, dan is het absoluut interessant om het verder te onderzoeken’, aldus Ming Li.

Reageer op dit artikel