nieuws

Proefdieronderzoek: celastrol onderdrukt voedselinname

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: celastrol onderdrukt voedselinname

Is er een nieuw hoofdstuk aangebroken rond het vraagstuk van honger en verzadiging? Onderzoekers van het Boston Children’s Hospital onderzochten wat het mechanisme is waardoor honger gedempt wordt bij een verhoogde hoeveelheid celastrol. Receptor IL1R1 blijkt hierin de hoofdrolspeler.

Celastrol werd eerder in 2015 onderzocht in muizen, daarbij werd geconstateerd dat bij een toenemende hoeveelheid celastrol de gevoeligheid van leptine in de hypothalamus verhoogd wordt, waardoor sneller het verzadigingsgevoel optreedt. Wat in het onderzoek resulteerde in een verminderde voedselinname van 80% en een gewichtsverlies van 45%.

Celastrol

Celastrol is een chemische stof die uit het wortelextracten van Tripterygium wilfordii wordt gehaald. Deze plant wordt sinds eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde als medicijn gebruikt om reuma en andere immunologische aandoeningen te behandelen. Het wortelextract heeft echter veel bijeffecten, waaronder de onderdrukking van het immuunsysteem. Hierdoor is er nog volop onderzoek gaande naar hoe het benut kan worden met zo min mogelijk risico.

Receptor IL1R1

In de studie onderzochten de onderzoekers in muizen hoe celastrol genexpressie verandert in de hypothalamus, het deel van hersenen waar het signaal van leptine af wordt gegeven. Na het onderzoeken leek IL1R1 essentieel in de metabole effecten van celastrol. Zonder IL1R1 stopt celastrol te functioneren en leptine stopt dan met reageren op de aansporingen die het binnenkrijgt.

Ontwikkeling obesitas en diabetes type 2

Leptine zelf is een pro-inflammatoire cytokine en receptor IL1R1 reageert op de signalen van cytokine interleukin 1. Het onderzoek toont aan dat de verslechterde functie van pro-inflammatoire signaleringsroutes waarschijnlijk bijdraagt aan de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2. Het probleem is juist dat het lichaam resistent wordt tegen cytokines-signalering.

Ontstekingssignalen zijn nodig voor glucosehomeostase

De relatie tussen ontstekingen en obesitas lijkt complexer dan gedacht. Terwijl eerst gedacht werd dat ontstekingen de grote boosdoener zijn bij obesitas en diabetes type 2, wijst dit onderzoek uit dat het ontstekingssignaal juist handig en nodig is om de glucosehomeostase onder controle te houden.

Mogelijk een nieuw hoofdstuk in hongerregulatie

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de cytokines-signalering gebruikt kan worden via IL1R1 om het metabolisme te stabiliseren en de patiënt te helpen afvallen. De hoofdonderzoeker Umut Ozcan vertelt dat dit een nieuw hoofdstuk kan worden in het beter begrijpen van hoe honger gereguleerd wordt.

Reageer op dit artikel