nieuws

Professor Claassen: ‘Je kunt best je tanden poetsen in de Ganges’

Voedingswetenschap

Professor Claassen: ‘Je kunt best je tanden poetsen in de Ganges’

‘Verwen je darm door vaker witlof, asperge, artisjok, ui, knoflook, prei en gefermenteerde producten te eten.’ Dit zijn enkele voedingsadviezen die professor Eric Claassen (foto) gaf tijdens zijn lezing, getiteld ‘Probiotica, wartaal of wetenschap’. Daarin ging hij onder andere in op eigenschappen van goede en slechte bacteriën en de toegenomen kennis rond probiotica. Hij hield zijn voordracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Yakult op de Nederlandse markt. De bijeenkomst vond plaats op 28 maart in Artis, Amsterdam.

In zijn voordracht haalde Claassen aan dat sommige groenten, zoals witlof asperge, artisjok, ui en knoflook aanzienlijk meer vezels van de typen GOS (galacto-oligosachariden) en FOS (fructo-oligosachariden) bevatten. Deze dragen bij aan een betere werking en samenstelling van de darmmicrobiota. Hij legde een link met mediterrane streken waar deze ingrediënten van oudsher op het dagelijkse menu staan en de hoge levensverwachting die gekoppeld is aan het mediterrane dieet en leefwijze.

Kijk op probiotica
Claassen, die zich al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in melkzuurbacteriën verdiept, liet zien dat de wetenschappelijke opvattingen rond bacteriën en het menselijke lichaam in de loop der jaren veel is veranderd. ‘Vroeger namen we aan dat er in de maag geen bacteriën voorkwamen, nu weten we dat zelfs in dat zure milieu bacteriën voorkomen.’

Faecestransplantatie
Ook wees hij op de positieve, medische vooruitgang in de faecestransplantatie, waarbij de darmmicrobiota van gezonde personen wordt overgezet naar die van personen met darmfalen of obesitas. ‘De verschillen zijn spectaculair’, zegt Claassen. ‘Iemand die insulineresistent is, is na een poeptransplantatie binnen twintig minuten “genezen”. Het probleem is echter dat bij mensen met ernstig overgewicht en diabetes de oude darmmicrobiota na drie maanden weer terug zijn, waardoor het effect weg is.’ Zulke behandelingen kosten momenteel rond 14.000 euro, waardoor ze in het geval van overgewicht en diabetes niet meer worden toegepast.   

Goede en slechte bacteriën
Verder legde Claassen het publiek uit dat iedereen bacteriën met goede en slechte eigenschappen bij zich draagt. De goede zijn meestal in de meerderheid. Per ziekteverwekkende bacterie verschilt het of je er daadwerkelijk ziek van wordt. ‘Je kunt best je tanden poetsen in de Ganges, daar krijg je geen cholera van’, zegt Claassen. Om cholera te krijgen is de inname van minstens 100 miljoen ziektekiemen nodig. Andere koek is de Ehec-bacterie die op vlees kan voorkomen. Daarvan zijn een paar ziektekiemen genoeg, die je volgens Claassen wel buiten moet houden.

Probiotica
Claassen is overtuigd van de probiotische werking van melkzuurbacteriën, maar wijst erop dat er veel verschillen zijn tussen de  hoeveelheden in producten. ‘Een plakje Goudse kaas is anders dan een plakje Emmentaler.’ En kaas bevat weer minder probiotische bacteriën dan andere gefermenteerde producten zoal yoghurt en kefir, en daarin zitten er weer minder dan in de gefermenteerde voedingssupplementen als Yakult en Activia. Of ze bij gezonde mensen werken is volgens Claassen een kwestie van uitproberen. 

Reageer op dit artikel