nieuws

Te weinig calcium in multivitaminesupplementen voor zwangeren

Voedingswetenschap

Te weinig calcium in multivitaminesupplementen voor zwangeren

Multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten onvoldoende calcium om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen. Ongeveer 60 procent van de vrouwen krijgt dan ook te weinig calcium binnen (minder dan een gram per dag). Dat vergroot het risico op complicaties voor moeder en kind. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder ongeveer 2.500 zwangere vrouwen in Limburg. In het European Journal of Nutrition beschrijven ze de studieresultaten.

In Nederland wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap dagelijks één gram calcium binnen te krijgen. Op die manier kan het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht worden verkleind. Daarnaast kan calcium een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en het risico op pre-eclampsie verlagen (zwangerschapsvergiftiging).

Te weinig calcium
Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen neemt dagelijks voedingssupplementen in de vorm van multivitaminen. Ze bevatten volgens de onderzoekers echter slechts een fractie (of soms zelfs helemaal niets) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt dan ook te weinig van het mineraal binnen via voeding en eventuele supplementen. Losse calciumtabletten bevatten weliswaar een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze werden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt.

Calcium in de voeding
De onderzoeksresultaten bevestigen volgens de onderzoekers de noodzaak om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan de calcium-inname. ‘In principe kan alleen uit voeding voldoende van het mineraal worden gehaald, maar onze studie leert ons dat de praktijk toch weerbarstig is’, zegt epidemioloog prof. dr. Luc Smits. ‘Eventueel kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden, maar daar is wel een goed advies bij nodig.’

Mening van zwangere vrouw
Gynaecoloog dr. Liesbeth Scheepers vult aan: ‘Ook de mening van de zwangere vrouw is daarin belangrijk. Hoe denkt ze bijvoorbeeld zelf over het risico op pre-eclampsie en voedingssupplementen. Daarnaast is ook nog vervolgonderzoek nodig om bijvoorbeeld  risicogroepen te inventariseren. Uiteindelijke willen we iedere zwangere vrouw een zo optimaal mogelijk persoonlijk advies kunnen geven.’

De onderzoeksresultaten komen voort uit de zogeheten EXPECT-studie.

Reageer op dit artikel