nieuws

Metabolieten in moedermelk voorspellen mogelijk overgewicht

Voedingswetenschap

Metabolieten in moedermelk voorspellen mogelijk overgewicht

De samenstelling van borstmelk en de variatie tussen metabolieten is een mogelijke risico factor voor obesitas bij kinderen.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers analyseerden borstmelk van 35 moeders en de lichaamssamenstelling (vet en spier) van hun baby’s in maand één en zes.

Het voorspellen van obesitas

Voorafgaand aan de zwangerschap werden de vrouwen op basis van hun BMI onderverdeeld in twee groepen: normaalgewicht (<25) en overgewicht (25>). Maternale obesitas is een van de sterkste voorspellers of een kind obesitas krijgt of niet. De onderzoekers willen daarom de vroegst mogelijke risicofactoren identificeren die obesitas bij kinderen voorspellen.

Metabolieten in moedermelk

In de studie werd de moedermelk geanalyseerd op metabolieten, kleine moleculen die gevormd worden als tussenproduct of eindproduct tijdens het metabolisme. Het doel was de moleculaire kenmerken van moedermelk te identificeren op basis van de gewichtstoestand van de moeders. Daarnaast wilden de onderzoekers achterhalen of verschillen in samenstelling tussen de twee groepen een voorspeller kan zijn voor overgewicht in de eerste maanden van de baby.

Metabolieten indicatoren voor overgewicht bij het kind

In de eerste maand werden tien metabolieten gevonden die moeders met overgewicht onderscheiden van moeders met een gezond gewicht. Vier metabolieten werden geïdentificeerd als nucleotide derivaten, bouw blokjes van DNA en RNA. Drie andere metabolieten als complexe koolhydraten die de darmmicrobiota kunnen veranderen.

In maand zes bleek het verschil in metabolieten zijn toegenomen tot twintig. Verder was het metaboliet melk-adenine bij moeders met overgewicht geassocieerd met een grotere gewichtstoename bij zuigelingen.

Volgens hoofdonderzoeker Elvira Isganaitis suggereren de resultaten dat er mogelijk een manier bestaat om het profiel van moedermelk te verbeteren en het kind te beschermen tegen obesitas. ‘Uiteindelijk willen we de metabole routes identificeren die invloed hebben op het gewicht van het kind.’

(Melk-)Adenine

Is een belangrijk metaboliet die functies heeft in de eiwitsynthese en als chemisch component van DNA en RNA. Verder speelt het een rol in de ATP huishouding en het vormen van essentiële cofactoren NAD en FAD.

Feitje: Adenine vroeger beter bekend als vitamine B4, wordt tegenwoordig niet langer beschouwd als een vitamine of B-complex.

Reageer op dit artikel