nieuws

Voor gewichtsbehoud is beweging belangrijk dan het dieet

Voedingswetenschap

Voor gewichtsbehoud is beweging belangrijk dan het dieet

Beweging blijkt de doorslaggevende factor voor het behouden van een gezond gewicht. De studie probeert de vraag te beantwoorden waarom mensen het moeilijk vinden om op hetzelfde gewicht te blijven over een langere periode.

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Colorado in Amerika. De studie vergeleek drie groepen met elkaar: mensen met een gezond BMI, mensen met overgewicht en obesitas en een groep wat al langer dan een jaar gewichtsbehoud had bewerkstelligd na een gewichtsreductie van veertien kilo.

Beweging is essentieel

De resultaten suggereren dat de groep succesvolle afslankers een vergelijkbaar aantal calorieën per dag consumeert als personen met overgewicht en obesitas, echter lijken ze gewichtstoename door fysieke activiteit te voorkomen. Zo verbranden deze twee groepen gemiddeld 300 kcal meer per dag in vergelijking met de groep met een gezond gewicht.

Urine en rustmetabolisme onderzoek

Het is een van de weinige studies die urine van deelnemers gebruikt om energieverbruik te meten en een schatting te maken over energie-inname. Dit gebeurt via een methode wat dubbel gelabeld water genoemd wordt. In het water is een deel van de waterstof- en zuurstofmoleculen vervangen door isotopen waardoor het koolstofgebruik exact kan worden geanalyseerd. De deelnemers drinken het water en één week later wordt de urine geanalyseerd.

Ook werd het rustmetabolisme gemeten om te kunnen bepalen hoeveel van het energieverbruik te danken is aan lichamelijk- of activiteitgebruik.

Reageer op dit artikel