nieuws

Avocado’s in maaltijden zorgen voor een verminderd hongergevoel

Voedingswetenschap

Avocado’s in maaltijden zorgen voor een verminderd hongergevoel

Avocado’s in de maaltijd zorgen voor meer verzadiging en voldaanheid. Onderzoekers uit de Illinois Institute of Technology onderzochten het verzadigingsgevoel van avocado’s wanneer ze een deel van de koolhydraten vervingen in een maaltijd.

Vetten en vezels uit de voeding zorgen ervoor dat er een vertraagde maagontlediging plaatsvindt en absoprtie. Door deze vertraging worden peptidehormonen gestimuleerd. Deze Verzadigingpeptides zoals cholecystokinin (CCK), peptide YY (PYY) en glucagon peptide (GLP)-1 worden dan in hogere mate afgegeven waardoor er meer verzadiging optreedt.

Avocado’s geven een verzadigd gevoel

Op drie verschillende gelegenheden kregen 31 mensen met overgewicht en obesitas tijdens de studie drie maaltijden voorgeschoteld van ongeveer 640 calorieën. De eerste maaltijd bestond uit 76% koolhydraten, 14% vet, 5 g vezels. De tweede uit 51% koolhydraten, 40% vet en 8,6 gram vezels en bevatten een halve avocado. De derde maaltijd bevatte een hele avocado wat de neerkwam op 50% koolhydraten, 43% vet en 13,1 gram vezels.

Na het consumeren van de maaltijd hielden de onderzoekers zes uur lang bij hoe hongerig de participanten zich voelden. Dit werd bijgehouden door middel van Visuele Analoge Schalen (VAS). Ook werd het bloed van de participanten na de maaltijd verzameld om hormoonfluctuaties te analyseren.

Hieruit kwam naar voren dat de participanten zich zowel subjectief als fysiologisch meer verzadigd voelden na het consumeren van een maaltijd met avocado. De gehaltes CCK, PYY en GLP-1  waren hoger dan bij de maaltijd zonder avocado’s. Ook was er een afname in de gehaltes insuline en bloedglucose zien.

Avocado’s hoog in vet en vezel

Avocado’s bevatten veel gezonde vetten en vezels. Een medium avocado (136g) bestaat uit 72% water en 13,3 g enkelvoudig onverzadigde vetzuren, 10 g vezels en uit een variëteit van carotenoïden en bioactieve stoffen.

Foto's

Reageer op dit artikel