nieuws

Het koolhydraatarm dieet is wellicht niet goed voor de gezondheid

Voedingswetenschap

Het koolhydraatarm dieet is wellicht niet goed voor de gezondheid

Het koolhydraatarm dieet verhoogt mogelijk het risico op algemene en oorzaakspecifieke mortaliteit. Dit onderzoek evalueerde het verband tussen een koolhydraatarm dieet en mortaliteit daarin werd gekeken naar individuele gegevens en prospectieve studies.

De NHANES-dataset werd gebruikt, bestaande uit 24.825 deelnemers, en negen prospectieve cohortstudies met in totaal 462.934 deelnemers. De studie werd vorige week gepubliceerd in de European Heart Journal.

Nieuwe NHANES-dataset en cohort

De NHANES-dataset bestaat uit nationale gezondheids- en voedingsenquêtes gehouden tussen 1999 en 2010. In deze nieuwe studie werden alle participanten teruggevraagd voor een vervolgafspraak.
De onderzoekers hielden 16 jaar lang de eetgewoonte van Amerikaanse burgers bij. Tijdens de follow-up periode van twaalf jaar waren er in totaal 3432 sterfgevallen, waarvan 827 stierven aan kanker, 827 aan hartziekten en 228 aan cerebrovasculair ziekten.

Uit de nieuwe gegevens van het NHANAS en de cohortstudies komt naar voren dat de groep die het laagste hoeveelheid aan koolhydraten per dag nuttigde (214 gram koolhydraten per dag) de hoogste kans had op vroegtijdig overlijden (32%). Ook stierven leden in deze groep eerder door ziekte: cardiovasculaire ziekte (50%), cerebrovasculaire (51%) en kanker (36%). De kans op vroegtijdig overlijden was groter in de groep niet-zwaarlijvigen (48%) dan zwaarlijvigen (19%). De gegevens werden gecorrigeerd voor BMI, sekse, educatie, roken andere leefstijlgewoonten.

Zie tabel 1 voor een algeheel overzicht van de verschillende koolhydraatarme dieetgroepen.

khoolhydraatarm

Vervolgonderzoek nodig

De onderzoekers geven aan dat er veel onderzoeken zijn naar de effectiviteit van het koolhydraatarm dieet op gewicht, bloeddruk, glucose-lipide niveaus en leversteatose. ‘Dit zijn echter kortetermijn-interventiestudies en verder is er weinig bekend over de veiligheid van het dieet op de lange termijn. Er zijn meer studies nodig die naar de langetermijneffecten kijken van een koolhydraatarm dieet. Indien daaruit ook dezelfde bevindingen komen is het noodzakelijk dat de aanbevelingen omtrent het koolhydraatarm dieet worden bijgesteld.’

Welke mechanismen ervoor zorgen dat een koolhydraatarm dieet niet gunstig is op de lange termijn weten de onderzoekers niet. Volgens hun heeft het mogelijk te maken met de verminderde inname van vezels en fruit en een verhoogde inname van eiwitten uit dierlijke bronnen, cholesterol en verzadigd vet.

Reageer op dit artikel