nieuws

Maag Lever Darm Stichting en Nederlandse Coeliakie Vereniging slaan handen ineen

Voedingswetenschap

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) gaat nauw samenwerken met de patiëntenorganisatie Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Beide organisaties hopen zo meer slagkracht te hebben bij het stimuleren van onderzoek naar ziekten waarmee hun patiëntengroepen te maken hebben.

Maag Lever Darm Stichting en Nederlandse Coeliakie Vereniging slaan handen ineen

Een van de terreinen waar volgens de organisaties meer onderzoek voor nodig is, betreft de angst van coeliakiepatiënten voor voeding. Er blijkt vaak onzekerheid over of voedsel volledig glutenvrij is. ‘Onze gedeelde droom is dat op den duur niemand meer bang voor eten hoeft te zijn’, zegt Bernique Tool, directeur van de MLDS. Ook moet er volgens beide samenwerkende partijen meer onderzoek komen naar het voorkomen van coeliakie.

Betere financiering onderzoek
‘De samenwerking met de MLDS ligt voor de hand als je onderzoek naar coeliakie wilt stimuleren’, zegt Bianca Rootsaert van de NCV. ‘We hopen daarmee de financiering voor onderzoek naar coeliakie in Nederland te kunnen intensiveren.’ 

Bernique Tool vult haar aan: ‘Het is belangrijk om juist met patiëntenorganisaties samen te werken. De NCV is een succesvolle en professionele organisatie die als geen ander snapt en doorleeft wat mensen met Coeliakie of aanverwante aandoeningen beweegt. Bovendien is de NCV kenniscentrum in Nederland op het gebied van coeliakie en het glutenvrij dieet om medische redenen.’

Coeliakie in Nederland
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Volgens de NCV zijn er in Nederland 35.000 diagnoses bekend. Volgens de organisatie is er een grotere groep van 135.000 mensen die kampt met diverse klachten, waarvan onbekend is dat die aan coeliakie zijn gerelateerd. 

Mensen met coeliakie moeten een heel leven lang een streng glutenvrij dieet volgen. Gluten komt voor in tarwe en zit in heel veel voedingsproducten verwerkt. Coeliakie gaat gepaard met verschillende (buik-)klachten, variëren van vervelend tot invaliderend. Mensen met coeliakie geven een relatief laag cijfer aan hun kwaliteit van leven.

Foto's

Reageer op dit artikel