nieuws

Nierstichting begint nieuwe campagne ‘Dag tegen zout’

Voedingswetenschap

Nierstichting begint nieuwe campagne ‘Dag tegen zout’

Nederlanders eten nog steeds te veel zout, wat risico oplevert voor de niergezondheid. Om deze reden is de Nierstichting de campagne ‘Dag tegen Zout’ begonnen.

Het doel van de campagne is mensen te helpen minder zout te gebruiken. Veel mensen willen wel minderen met zout, maar weten alleen niet goed hoe, weet de Nierstichting. ‘Bijna 85 procent van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag’, zegt directeur Tom Oostrom van de Nierstichting. ‘Slechts twintig procent is zich hiervan bewust. Dat komt grotendeels omdat zout verwerkt is in veel alledaagse producten. Zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.’

Gezonde nieren
Als Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 naar 6 gram zout per dag, kunnen volgens de Nierstichting naar schatting 150.000 gevallen van nierschade voorkomen worden over een periode van 10 jaar.

Dag tegen zout
Nierstichting ambassadeur Rudolph van Veen: ‘Koken met minder zout is misschien even wennen maar het helpt je gezond te blijven. Als je er voor open staat, en meer gaat experimenteren met kruiden en specerijen zul je ontdekken hoe lekker dat kan zijn! Zo strooi ik weleens uienpoeder in plaats van zout op mijn gekookt eitje. En kook ik steranijs en kardemom mee met de rijst en bak ik vlees of kip met verse tijm, rozemarijn en knoflook om extra smaak te krijgen. 

Reageer op dit artikel