nieuws

‘Voedingscholesterol verhoogt het risico op beroerte niet’

Voedingswetenschap

‘Voedingscholesterol verhoogt het risico op beroerte niet’
Fried eggs with toasts and coffee, traditional breakfast

Er heerst veel discussie rondom cholesterol, eierinname en het mogelijke verhoogd risico op een beroerte. Volgens een Fins onderzoek dat gepubliceerd is in The American Journal of Clinical Nutrition blijkt cholesterol in de voeding, noch de consumptie van eieren in verband te staan met een verhoogd risico op een beroerte.

De studie is een follow-up van het Kuopjo Ischemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD) uit 1984. Hierin werden de voedingsgewoonten van 1950 mannen tussen de 42 en 60 jaar zonder diagnose van een hart- en vaatziekte beoordeeld.

Cholesterolinname

Nu 21 jaar later werden de deelnemers opnieuw fysiek beoordeeld en werd de gemiddelde dagelijkse cholesterolinname genoteerd via een maaltijdenprentenboek. In de controlegroep was er een dagelijkse cholesterolinname van 520 mg, en een gemiddelde consumptie van één ei per dag (200 mg cholesterol).

Verder werden 217 mannen gediagnosticeerd met een beroerte, echter is er volgens het onderzoek geen verband gevonden tussen voedingscholesterol en, – of de inname van eieren en een verhoogd risico op beroertes. Volgens de onderzoekers een logisch resultaat aangezien voedingscholesterol maar een klein invloed uitoefent op serumcholesterolspiegels.

Ongezonde levensstijl is de dader
Een interessant gegeven, volgens de onderzoekers is dat het verhoogde risico vooral aanwezig is in Amerikaanse studies. De hypothese is dat het voornamelijk samenhangt met ongezonde leefstijlfactoren zoals een hoge consumptie van rood vlees, roken en weinig beweging.

Wat de onderzoekers opviel in hun eigen studie is dat mensen die een verhoogde cholesterolinname hadden lager opgeleid en fysiek minder actief waren. Tevens was het serum- en LDL-cholesterol hoger van de groep en rookten de mensen vaker. De voeding werd gekenmerkt door eiwitten en vetten en bevatte een lage inname aan koolhydraten, fruit en groenten.

Limitatie van het onderzoek

De onderzoekers geven aan dat er ook beperkingen zijn aan het onderzoek. Zo zijn er verschillende voedingsbeoordelingsmethoden gebruikt en is de inname van voedingstoffen alleen beoordeeld op het momenten van onderzoek. Dit houdt in dat het onderzoek geen accurate of langdurige inname weerspiegelt.

Verder valt er te discussiëren of het relevant was om een groep te pakken die geen cardiovasculaire ziektes had.

Reageer op dit artikel