nieuws

Bosbessen voor een betere conditie van de vaatwanden

Voedingswetenschap

Bosbessen voor een betere conditie van de vaatwanden
Blueberry antioxidant organic superfood in a bowl concept for healthy eating and nutrition

150 gram aan bosbessen eten verlaagt mogelijk het risico op cardiovasculaire ziekten met 15 procent. Dat komt naar voren in een studie waarin de invloed van bosbessen op het metabool syndroom is nagegaan, een conditie die het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 vergroot. Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers includeerden in hun studie 138 mensen met overgewicht en obesitas,  in een leeftijd van 50 tot 75 jaar, met het metabool syndroom. Ze lieten de participanten  zes maanden elke dag bosbessen eten. Een groep kreeg 150 gram bosbessen, de andere groep 75 gram en de derde groep kreeg een placebo die artificieel gekleurd en op smaak gebracht was.

Schaaltje bosbessen voor de vaten

De onderzoekers zagen dat er verbeteringen waren in vasculaire functie en arteriële stijfheid wanneer mensen 150 gram bessen aten. Bij de groep die 75 gram consumeerde was er geen effect. ‘’Het is mogelijk dat er een hogere inname nodig is vanwege dat de mensen al in een conditie van overgewicht en obesitas verkeren’’, aldus hoofdonderzoeker Aedin Cassidy.

Bosbessen en diabetes type 2

Eerder studies lieten zien dat mensen die regelmatig bosessen eten een verlaagde kans hebben in het ontwikkelen van diabetes type 2. Volgens Cassidy komt dit mogelijk doordat bosbessen een hoog gehalte aan anthocyanen hebben, flavonoïden die onder andere verantwoordelijk zijn voor de kleur van het fruit.

 

Reageer op dit artikel