nieuws

Extra zout tegen orthostatische hypertensie blijkt niet te helpen

Voedingswetenschap

Extra zout tegen orthostatische hypertensie blijkt niet te helpen

Een hoge zoutinname zorgt voor lichthoofdigheid, in medische termen orthostatische hypotensie. Dat blijkt uit een studie naar het DASH-dieet en bloeddruk. In een tweede analyse werd gekeken naar de impact van natriuminname op orthostatische hypotensie.

Orthostatische hypotensie wordt veroorzaakt door een daling van de bloeddruk in staande positie en verhoogt de kans in vallen bij ouderen. Lichthoofdigheid wordt nog regelmatig behandeld met het verhogen van de zoutinname, iets wat volgens het onderzoek averechts zou werken.

Orthostatische hypotensie

Een lichte daling van de bloeddruk is normaal wanneer je gaat staan. Als er echter een daling van bovendruk (20 mm) of onderdruk (10mm) plaats vindt, spreken artsen over orthostatische hypotensie. Klachten zoals ligt in het hoofd, duizeligheid of hartkloppingen heeft vooral te maken met een tekort aan bloed in de hersenen.

Hoger natrium inname zorgt voor lichthoofdigheid

De studie verscheen in de Journal of Clinical Hypertension en vergeleek het effect van drie verschillende natriumniveau ’s op bloeddruk. De participanten werden ingedeeld in drie groepen en een kregen elke maand een ander dieet. De drie diëten bevatte 1500, 2300 of 3300 mg natrium per dag. Verder werd aan de deelnemers gevraagd lichthoofdigheid te melden. Hierbij bleek er in het DASH-dieet een associatie te bestaan tussen een hoge natriuminname en orthostatische hypotensie. Het effect van zout op lichthoofdigheid blijkt te verschillen bij verschillende groepen. Zo heeft een hoge zoutinname een sterker effect in jongeren mensen.

Een verassing voor de onderzoekers, die hadden verwacht dat de groep met een hogere natriuminname minder last zou hebben van lichthoofdigheid. Al helemaal omdat het vaak door zorgprofessionals wordt aangeraden.

Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)

Het DASH-dieet is in het leven geroepen door de American Heart Association om hoge bloeddruk tegen te gaan. Het dieet legt de focus op fruit, groentes, granen, vis, kip, bonen, zaden, noten en vetarme producten. Het dieet is zo opgebouwd dat het laag zit in verzadigde vetten, cholesterol, zout, verwerkte suikers en rood vlees.

Het dieet is bewezen systolische en diastolische bloeddruk aanzienlijk te verlagen. Zo blijkt het DASH-dieet in vergelijking met een gecontroleerd dieet effectiever, vooral bij een hoge natrium inname. Een combinatie van het DASH-dieet en natrium beperking bleek het effectiefst. Of het dieet op de lange termijn gezondheid bevorderende effecten heeft is nog niet onderzocht.

Afraden van zout bij lichthoofdigheid

Onderzoeker Stephen Juraschek raad zorgprofessionals af om de zoutinname te verhogen bij orthostatische hypotensie. Volgens hem laten de resultaten zien dat er behoefte is naar meer onderzoek naar wat voor rol zout speelt bij lichthoofdigheid.

Reageer op dit artikel