nieuws

Het brein reageert beter op glucose dan alternatieven

Voedingswetenschap

Het brein reageert beter op glucose dan alternatieven

De energetische waarde blijkt de grootse drijfveer te zijn voor homeostatische reacties en niet smaak. De inname van glucose heeft een sterker effect op deze reacties binnen het brein dan andere suikers en zoetstoffen.

Onderzoeker Anna Maria van Opstal onderzocht wat verschillende suikers en zoetstoffen met het brein doen. “Tegenwoordig wordt suiker in steeds meer producten vervangen door zoetstoffen, met de gedachte dat dit gezonder is. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het aantal mensen met overgewicht niet afneemt ondanks dat er minder suikerhoudende en meer lightproducten worden genuttigd. Er lijkt dus meer aan de hand.”

Verzadigingsgevoel na suiker

Uit MRI-scans van gezonde personen blijkt nu dat het brein snel en sterk reageert op inname van glucose, maar minder op andere suikers en nauwelijks op zoetstoffen. Van Opstal: “Na het drinken van een glucosedrankje zien we dat de activiteit en de overdracht van signalen binnen het brein minder wordt. We hebben het getest bij mensen met honger, dus het lijkt erop dat er een soort verzadiging optreedt. Alsof de hersenen weer in ruststand gaan nadat de calorieën binnen zijn.”

Wie weet is een glas cola dan toch beter voor de hersenen dan een glas cola-light. Want naast dat de hersenen beter op glucose reageren dan zoetstoffen leidt het ook tot een verzadigingsreactie in de brein waardoor de trek in zoetigheid afneemt. De boodschap van de onderzoekster is: ‘’Geniet met mate van je suikers.’’

Verstoord energiebalans en hersenen

Het is bekend dat bij verstoring van het energiebalans door ziekte ook de regulatie door de hersenen verstoord is. Zo is insuline één van deze signalen die een belangrijke invloed uitoefent op de reactie van de hersenen op de inname van energie, en specifiek glucose. Daarom heeft Opstal ook gekeken naar Anorexia nervosa en mensen met obesitas.

Anorexia nervosa en suiker

Bij patiënten met anorexia nervosa is de energiebalans, eetgedrag en de werking van de hypothalamus verstoord. Opstal had verwacht dat daardoor ook de reactie van de hypothalamus op energie-inname mogelijk verstoord zou zijn. Echter vond ze geen verschil in de reactie van de hypothalamus op de inname van glucose. Dit duidt er volgens haar op dat, ondanks de sterk verstoorde energie balans, de reactie van de hypothalamus op de inname van energie normaal is. ‘’Dit zou er op kunnen wijzen dat hogere cognitieve functies en het hedonische systeem de normale signalering van de hypothalamus onderdrukken en/of negeren.’’

Hersenactiviteit veranderd mee met gewicht

In het onderzoek werd ook gekeken of gewichtsverlies de hersenactiviteit in deelnemers met obesitas kan veranderen en of deze veranderingen overeenkomen met veranderingen in (metabole) kenmerken van obesitas zoals BMI, vetpercentage en leptineniveaus. Want net als anorexia nervosa word Obesitas ook gekarakteriseerd door een sterk verstoorde energie balans en verstoord eetgedrag.

“Bij mensen met obesitas zagen we op MRI-scans een verhoogde basisactiviteit van het brein, die afhankelijk is van het BMI. Eerder onderzoek laat ook zien dat de activiteit van het brein anders is, vergeleken met personen met een gezond gewicht. We weten nog niet of dat de oorzaak of het gevolg is van het overgewicht, en of de reactie op inname van suikers ook anders. Dat wil ik de komende tijd verder uitzoeken door ook hen suiker- en zoetstoffendrankjes te laten drinken,” aldus van Opstal.

Reageer op dit artikel