nieuws

Koffie stimuleert de eigenschappen van bruin vetweefsel

Voedingswetenschap

Koffie stimuleert de eigenschappen van bruin vetweefsel

Een kop koffie stimuleert bruin vetweefsel, het is een type vetweefsel dat lichaamswarmte genereerd door calorieën te verbranden. Zo verbrandt het vet en suiker zodat het lichaam niet koud wordt.

Dit is het eerste onderzoek waarbij er een voedingsmiddel gevonden wordt dat de activiteit van bruinvetweefsel stimuleert. Onderzoeker Michael Symonds stelt dat de onderzoeksresultaten een mogelijke oplossing kunnen zijn voor de groeiende groep obesitaspatiënten.

Stamcellen studie

Het onderzoeksteam bestudeerde of cafeïne de functie van bruin vetweefsel kan stimuleren. Dit deden de wetenschappers door meerdere doseringen te testen op muizen. Toen  ze de juiste dosering gevonden hadden, gingen ze over op mensen.

Het team gebruikte thermische beeldvormingstechnieken om de bruine vetreserves in het lichaam op te sporen en de fluctuaties bij te houden.

‘’Uit eerder werk weten we dat bruin vetweefsel zich vooral in de nek bevindt. We hebben dan ook in dit onderzoek ons op de nek geconcentreerd. We zagen het bruine vet warmer worden nadat iemand een kop koffie dronk,’’ aldus Symonds.

De vervolgstap is vaststellen welk ingrediënt in koffie dit effect veroorzaakt. ‘’We denken dat cafeïne voor de stimulus zorgt. We kijken momenteel of we een vergelijkbaar effect kunnen krijgen met cafeïnesupplementen.’’

Reageer op dit artikel