nieuws

‘Ons metabolisme staat niet vast via onze genen’

Voedingswetenschap

‘Ons metabolisme staat niet vast via onze genen’

Tweelingen reageren anders op hetzelfde voedsel. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van King’s College London, Massachusetts General Hospital en het bedrijf ZOE. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het American Society of Nutrition en American Diabetes Association congres.

Volgens hoogleraar en genetisch epidemioloog Tim Spector is er geen enkel dieet dat aansluit op de voedingsbehoefte van elk mens. ‘’De richtlijnen zijn te simplistisch en een persoonlijk dieet volgen zal waarschijnlijk op de lange termijn veel meer gezondheidswinst met zich meebrengen.’’

Tweelingen uit de Twins UK Study

Gedurende 25 jaar werd de hun gezondheid en levensstijl van 14.000 tweelingen bestudeerd. De onderzoekers namen bloed af en bepaalden het glucosegehalte en de vetcompositie na specifieke maaltijden. Ook werd data verzameld wat betreft activiteit, slaap, honger en het microbioom.

De eerste resultaten laten zien dat er veel variatie bestaat in hoe mensen reageren op dezelfde maaltijd. Sommige mensen hebben een snel stijgend gehalte aan bloedsuiker en insuline. Bij anderen blijft vet langer in het bloed aanwezig. Ook is er veel verschil in reactie van het tijdstip van de dag waarop een maaltijd wordt gegeten. De verschillende reacties kan alleen maar gedeeltelijk door genen verklaard worden.

Tweelingen die dezelfde genen delen en in dezelfde omgeving zijn grootgebracht, reageren ook anders op hetzelfde voedsel. In de studie zagen onderzoekers dat het darmmicrobioom van tweelingen voor 37 procent overeenkomt. Dat ligt dicht tegen de 35 procent die elk mens sowieso deelt.

Iedereen is anders

De resultaten laten zien dat het metabolisme van iedereen anders reageert. Dit komt niet alleen door genen, maar ook door een verschillend darmmicrobioom, het tijdstip waarop iemand iets eet, de hoeveelheid beweging en de samenstelling van de voeding.

Volgens onderzoeker Andrew Chan is het goed om te weten dat onze genen ons grotendeels niet bepalen. ‘Ons metabolisme staat niet vast, we hebben de kracht om het te veranderen. Zo kunnen we straks via ons dieet invloed uitoefenen op het darmmicrobioom.’

ZOE

Het bedrijf is opgezet om te ontdekken hoe mensen reageren op voedsel. ZOE is nu bezig een app te ontwikkelen die ervoor zorgt dat mensen gemotiveerd worden om de juiste voedselkeuzes te maken, die aansluiten op hun persoonlijk metabolisme. Het algoritme van de app maakt voorspellingen hoe een persoon persoonlijk reageert op de voeding die zij eet. Zo hoopt het bedrijf dat mensen op goed gewicht blijven en in goede gezondheid.

Reageer op dit artikel