nieuws

Relatie tussen BMI, dieet en behandeling bipolaire stoornis

Voedingswetenschap

Relatie tussen BMI, dieet en behandeling bipolaire stoornis

De BMI, de kwaliteit van het dieet, en het ontstekingsvermogen van het dieet kunnen mogelijk voorspellen hoe effectief een bipolaire behandeling verloopt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek dat gepubliceerd is in het European Neuropsychopharmacology tijdschrift.

Bipolaire depressies zijn vaak moeilijk te behandelen doordat de meeste farmaceutisch therapieën voornamelijk de manische kant van het verhaal bestrijden. Dit zorgt ervoor dat patiënten regelmatig in hun depressieve episodes achterblijven. Volgens de onderzoekers wordt dit mogelijk veroorzaakt door verstoringen van neurotransmitters, mitochondriale activiteit, oxidatieve stress en neurologische ontstekingen.

Betere regulatie bij een gezond dieet

De onderzoekers denken dat deze verstoringen mogelijk gereguleerd kunnen worden door de kwaliteit van het dieet te verbeteren, dat vaak van slechte kwaliteit is bij bipolaire mensen. In de studie onderzochten de onderzoekers of de kwaliteit van het dieet, de voedingsonstekingindex (DII) en het BMI goede voorspellers zijn voor de effectiviteit van de behandelingen die de deelnemers kregen.

Drie behandelingen voor bipolaire stoornis

181 mensen met een bipolaire depressie namen deel aan een zestien weken durende trial. Aan het begin van de studie werd de BMI, de mate van depressie en hoe goed de persoon functioneert in het dagelijks leven gemeten. Vervolgens werden de participanten onderverdeeld in drie groepen.

De eerste groep kreeg N-acetylcysteïne (NAC) toegediend, de tweede groep kreeg mitochondriale versterkende middelen zoals, NAC, Acetyl L-carnitine en vitamine B-cofactoren, de derde groep kreeg een placebo. Om de vier weken, ook na de trial, werden via voedselvragenlijsten de kwaliteit van het dieet en de ontstekingseigenschappen gecalculeerd.

Hieruit kwam naar voren dat BMI een goede voorspeller is voor de mate waarin de behandeling effectief gaat zijn. Deelnemers met een lagere BMI en in combinatie met de mitochondriale versterkende middelen hadden de grootste verbetering in gemoedstoestand.

Voedingsontstekingsindex

Een dieet kan een stimulerende of preventieve invloed uitoefenen op ontstekingsreacties. Zo zijn bepaalde voedingsmiddelen ontstekingsremmend of-bevorderend. Welke voedingsmiddelen wat voor effect hebben is genoteerd in de DII.

Fotochemicaliën en micronutriënten in groenten en fruit bijvoorbeeld, maar ook vezelrijke producten en bepaalde specerijen hebben een ontstekingsremmend effect. Deze stoffen zouden dan chronische ontstekingen in chronische ziektes, zoals bipolaire stoornis, mogelijk verminderen.

Dieet bij Bipolaire stoornis

Volgens hoofdonderzoeker Melanie Ashton is er een grotere trial nodig die specifiek onderzoekt in welke mate de kwaliteit van het dieet, DII en BMI invloed uitoefent op de effectiviteit van bipolaire behandelingen.

‘’Mensen die een kwalitatief dieet volgen, met anti-ontstekingseigenschappen, en een gezonder BMI hebben, reageren beter op  behandelingen. Indien deze resultaten gerepliceerd kunnen worden in een grotere trial zou dit een mogelijke eerste stap zijn naar een betere behandeling voor bipolaire depressieve episodes,’’ aldus Ashton.

Reageer op dit artikel