nieuws

Russische roulette spelen met voedingssupplementen

Voedingswetenschap

Russische roulette spelen met voedingssupplementen

Voedingssupplementen die specifiek verkocht worden voor gewichtsafname, spiertoename en energieboosters blijken een gevaar te vormen voor jongeren en jongvolwassenen. In een Amerikaanse studie is onderzocht in welke mate dit soort supplementen leiden tot ernstige medische uitkomsten zoals ziekenhuisopnames en overlijden.

De Food and Drug Administration in de Verenigde Staten heeft al vaker gewaarschuwd dat supplementen voor gewichtsafname, spieropbouw, sportprestatie, seksuele functie en energie een gevaar vormen voor jongeren en jongvolwassenen. In de studie, gepubliceerd in de Journal of Adolescent Health, werd onderzocht in welke mate de waarschuwingen van de Food and Drug Administration (FDA) gegrond zijn.

Hoog risico op ernstige medische uitkomsten

De onderzoekers van Harvard keken naar alle rapporten die gemaakt zijn over ongewenste voorvallen door supplementen tussen januari 2004 en april 2015. Zij analyseerden het risico op ernstige medische gebeurtenissen zoals invaliditeit, ziekenhuisopname en overlijden bij personen tussen de nul en vijfentwintig jaar door het gebruik van supplementen. In 997 rapporten kwamen gevolgen van supplementen naar voren, waarvan 399 met ernstige medische consequenties.

Supplementen voor het verbeteren van seksuele functie en darmreiniging bleken vaker dan de andere supplementen te leiden tot een ziekenhuisopname of zelfs overlijden.

Zinvolle maatregelen zijn nodig

Onderzoeker Bryn Austin merkte op dat gerenommeerde artsen het gebruik van dit soort supplementen niet aanbeveelt. Veel van deze producten blijken vervalsingen te zijn van geneesmiddelen die normaal alleen op recept te verkrijgen zijn. Ook bevatten sommige verboden substanties, zoals zware metalen, pesticiden en andere gevaarlijke chemicaliën. Ook andere studies hebben supplementen voor gewichtsverlies en spiertoename gekoppeld aan lichamelijke gevolgen, waaronder beroerte, teelbalkanker, leverbeschadigingen en zelfs de dood.

Tijd voor actie

De onderzoeker vindt dat bedrijven die dit soort supplementen aanbieden Russische roulette spelen met de jeugd. ‘’Het is tijd dat beleidmakers zinvolle maatregelen gaan nemen om kinderen en consumenten van alle leeftijden te beschermen tegen fabrikanten die dit soort producten maken,’’ aldus Austin.

Reageer op dit artikel