nieuws

Staand eten en stress beïnvloeden smaakbeleving

Voedingswetenschap

Staand eten en stress beïnvloeden smaakbeleving

Een paar minuten staan tijdens het eten kan de smaak van het voedsel beïnvloeden en hoeveel je uiteindelijk eet, dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal Of Consumer Research. Onderzoeker Dipayan Biswas ontdekte dat een aantal minuten staan fysieke stress opwekt waardoor de smaakpapillen gedempt worden.

Biswas legt uit dat de zwaartekracht het bloed naar lagere delen van het lichaam duwt, waardoor het hart harder moet werken om bloed terug te pompen. ‘’Hierdoor wordt de hartslag versneld en activeert het de Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA). Dit leidt tot verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol. Deze kettingreactie resulteert in een verminderde sensorische gevoeligheid en zorgt ervoor dat voedsel minder lekker smaakt.’’

Minder smaakbeleving bij staand eten

De onderzoeker deed een drietal testen naar hoe smaak beïnvloed wordt door staand eten. In het eerste onderzoek liet hij 350 deelnemers de smaak van pita chips beoordelen. De personen die staand aten vonden de chips minder lekker dan de proefpersonen die op een comfortabele stoel zaten.

Brownies

In het tweede onderzoek nodigde hij de deelnemers uit om mini brownies te eten in een restaurant. Vooraf waren ze beoordeeld door een alternatief panel. Ook hier zien de onderzoekers dat de smaak van de brownies als beter wordt ervaren door de zittende groep.

Zelfs toen de bakker meer zout toevoegde aan de receptuur proefde de staande groep geen verschil. De groep beoordeelde de brownies zelfs als lekkerder, in tegenstelling tot de zittende groep. Die had het wel degelijk door dat er meer zout in de brownies zat.

Gewicht dragen en eten

Ook onderzocht Biswas het directe effect van fysieke stress op smaakbeleving. De participanten werden ditmaal naar een supermarkt gestuurd met een boodschappentas. Dit keer moesten ze fruitsnacks uitproberen. Zowel de staande als de zittende groep beoordeelde de smaak van het fruit slechter door de extra stress.

Reageer op dit artikel