nieuws

Chili zorgt mogelijk voor een slechter geheugen

Voedingswetenschap

Heb jij cliënten die van pittig eten houden? Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients laat zien dat chili mogelijk het risico op cognitieve achteruitgang verhoogt.

Chili zorgt mogelijk voor een slechter geheugen

De studie volgde het dieet van 4582 Chinese 55-plussers gedurende vijftien jaar. De onderzoekers vonden aanwijzingen dat mensen die consequent meer dan 50 gram chili per dag eten sneller achteruitgaan in cognitief vermogen, dan mensen die geen of minder chili eten. De achteruitgang bleek zelfs groter in deelnemers die slank zijn.

Niet te veel chili

Participanten die 50 gram chili per dag aten, hadden 50 procent meer risico op cognitieve achteruitgang en een verslechterd geheugen. Onderzoeker en epidemioloog Ming Li vertelt dat het hier om chili-inname gaat van zowel verse als gedroogde chili peppers. Zwarte peper en zoete paprika vallen hierbuiten.

Meer chili bij mensen met lagere inkomens

De deelnemers die veel chili aten, hadden over het algemeen lagere inkomens, een lager BMI en waren fysiek actiever in vergelijking met participanten die minder tot geen chili aten. Volgens de onderzoekers moet er meer onderzoek gedaan worden naar hoe educatie binnen deze groep ook wellicht een rol speelt in hun cognitieve achteruitgang.

Chili

Verschillende onderzoeken laten zien dat chili mogelijk gewichtsverlies kan bevorderen en bevorderlijk kan zijn voor de bloeddruk. De actieve stof die in chili, die mogelijk de stofwisseling en gewichtsverlies versnelt en vaataandoeningen remt, is capsaïcine.

Wat voor effect capsaïcine op de hersenen heeft staat nog niet vast. Het ene onderzoek laat zien dat het mogelijk kan helpen tegen Alzheimer, terwijl de ander laat zien dat het een neurotoxische stof is. Dit is het eerste langdurige onderzoek naar chili en cognitieve functie. Volgens de onderzoekers kan het nadelige effect komen doordat de stof in hoge dosis zenuwaansturing kan uitschakelen. Door het herhaaldelijk innemen zal het neuronale pad steeds minder actief worden waardoor de cognitieve functie vermindert. Dit zijn slechts speculaties en dienen onderzocht te worden.

Reageer op dit artikel