nieuws

Noten zorgen voor een beter seksleven

Voedingswetenschap

Mannen die een beter seksleven willen, zouden wel eens gebaat kunnen zijn bij een paar haffeltjes noten per dag. Een mix van 60 gram walnoten, amandelen en hazelnoten op het dagelijkse menu zou de erectiele functie en het seksueel verlangen stimuleren.

Noten zorgen voor een beter seksleven

Spaanse onderzoekers deden een gecontroleerde studie (RCT-Fertinuts) waaruit ze een verband destilleerden tussen het dagelijks eten van noten en een beter seksleven. Er deden 83 gezonde mannen tussen 18 en 35 jaar aan het onderzoek mee. Ze werden verdeeld in twee groepen. De ene groep (n=43) kreeg 14 weken lang dagelijks een mix van zestig gram noten als aanvulling op het normale menu, de deelnemers in de controlegroep (n=40) vermeden noten en volgden hun gebruikelijke, westerse dieet. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Seksuele opwinding

Na afloop van het onderzoek rapporteerden de noteneters een verbetering in seksuele opwinding en orgasmefunctie in vergelijking met de controlegroep. Dit werd gemeten met een gestandaardiseerde vragenlijst over de erectiele functie (International Index of Erectile Function) bij het begin en aan het eind van de studie. Ook keken de onderzoekers daarbij naar twee fysische parameters stikstofoxide en E-selectine, die beide betrokken zijn bij de vaatwandfunctie. Deze biomarkers ondersteunen de zelfgerapporteerde verbeteringen van het seksleven van de jongemannen echter niet.

Erectiele functie

Hoewel meer onderzoek nodig is om de mechanismen rond erectiele (dis)functie te verklaren, durven de onderzoekers op basis van hun studie te concluderen dat een gezonde voeding in combinatie met dagelijks wat extra noten het seksuele verlangen en de erectiefuntie kan verbeteren.

Disclaimer: Onderdaan de Fertinuts-studie wordt aangegeven dat een van de onderzoekers lid is van de adviesraad van de International Nut & Dried Fruit Council. In de studie die openbaar is en online beschikbaar is, staan de correspondentiegegevens van de onderzoekers.

Bron:  Salas-Huetos, A., Muralidharan, J., Galiè, S., Salas-Salvadó, J., & Bulló, M. (2019). Effect of Nut Consumption on Erectile and Sexual Function in Healthy Males: A Secondary Outcome Analysis of the FERTINUTS Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(6), 1372.

Reageer op dit artikel