nieuws

Zout veroorzaakt mogelijk een opgeblazen gevoel

Voedingswetenschap

Mensen krijgen meer last van een opgeblazen gevoel wanneer de voeding veel natrium bevat. Wetenschappers analyseerden de klachten die deelnemers aan de DASH-Sodium-studie hadden ondervonden. De hoge natriuminname correleerde met een opgeblazen gevoel. De studie is gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology.

Zout veroorzaakt mogelijk een opgeblazen gevoel

Wanneer mensen last hebben van een opgeblazen gevoel wordt er vaak gekeken naar de vezelinname. Dit onderzoek suggereert dat het verminderen van de zoutinname tot minder klachten kan leiden.

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is vaak het resultaat van overtollig gas wat zich in de darmen bevindt. Het gas ontstaat doordat darmbacteriën vezelrijke voedingsmiddelen afbreken. Nu zijn er ook aanwijzingen dat zout dit mogelijk stimuleert.

Vezels en natrium

In de DASH-Sodium-studie werden de effecten van een vezelrijkdieet (31g/d) en een vezel armdieet (11g/d) vergeleken. Ook werd er gevarieerd in het natriumgehalte in de dagelijkse voeding, 50, 100 of 150 nmol/dag.  412 deelnemers volgden dertig dagen lang een van de twee diëten. Na elke dertig dagen moesten de participanten aangeven of ze last hadden van een opgeblazen gevoel.

De onderzoekers vonden dat het vezelrijke DASH-dieet het risico op een opgeblazen gevoel met ongeveer 41 procent verhoogt in vergelijking met een dieet met weinig vezels. Mannen bleken gevoeliger voor dit effect dan vrouwen.

Ook vergeleken de onderzoekers de gevolgen van het natriumgehalte in de diëten. Ze vonden dat participanten die diëten kregen met meer zout eerder last hadden van een opgeblazen gevoel. Het risico steeg met ongeveer 27 procent in vergelijking met de natriumarme versies.

Natrium en opgeblazen gevoel

Hoe natrium een opgeblazen gevoel veroorzaakt is niet duidelijk en zal volgens de onderzoekers verder bestudeerd moeten worden. Een mogelijke factor is waterretentie die door zout wordt veroorzaakt. Ook veronderstelt onderzoeker Noel Mueller dat de inname van natrium het darmmicrobioom verandert op een manier dat de productie van sulfide verhoogd wordt.

Op het moment onderzoekt het team wat voor effect macronutriënten hebben op een opgeblazen gevoel.

 

 

Reageer op dit artikel