nieuws

Mensen met obesitas halen meer bevrediging uit eten

Voedingswetenschap

Hoeveel bevrediging je krijgt van voedsel, bepaalt mogelijk de neiging om meer te eten. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen met obesitas meer bevrediging halen uit hun eten vergeleken met volwassenen die een normaal gewicht of overgewicht hebben. Dit kan verklaren sommige mensen meer eten dan anderen.

Mensen met obesitas halen meer bevrediging uit eten

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Als mensen meer van een bepaald voedingsmiddel eten, neemt de smaakperceptie af. Dit betekent dat nog meer eten minder bevredigend wordt. De relatie tussen de waargenomen smaak en de geconsumeerde hoeveelheid eten wordt sensorische verzadiging genoemd.

“De oorzaken van obesitas zijn verschillend, maar de beslissingen die mensen nemen over het voedsel dat ze consumeren speelt een belangrijke rol. Dat geldt zeker voor beslissingen zoals welk en hoeveel voedsel te eten. Smaakperceptie kan leiden tot overeten. Als mensen met obesitas een andere smaakperceptie hebben dan mensen zonder obesitas, kan dat leiden tot beter begrip van obesitas,” aldus hoofdonderzoeker Linnea A. Polgreen van de Universiteit van Iowa.

Smaakperceptie

Om vast te stellen hoeveel bevrediging mensen kregen van chocolade, kwantificeerden de onderzoekers de smaakperceptie van volwassenen bij elk volgend stuk chocolade dat ze kregen. De groep bestond uit 290 mensen. Daarvan waren er 161 volwassenen met een BMI lager dan 25, 78 met een BMI tussen de 25 en 30 en 51 hadden een BMI hoger dan 30. 80% van de deelnemers was vrouw. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 18 tot 75 jaar.

Vragenlijst

De deelnemers aan het onderzoek kregen in een gecontroleerde omgeving per keer 1 stuk chocolade totdat ze zelf besloten te stoppen met eten. Bij elk stuk gegeten chocolade vulden de participanten een vragenlijst in. De helft van de participanten (150) kreeg nutritionele informatie over de chocolade voor het experiment.

De deelnemers aten tussen de 2 en 51 stukjes chocolade. De gemiddelde smaakbeleving daalde met elk stuk. De onderzoekers vonden geen verschil in smaakperceptie tussen deelnemers met een BMI lager dan 25 en tussen 25 en 30.

Langzamer dalen

Deelnemers met obesitas (BMI hoger dan 30) rapporteerden een smaakbeleving die langzamer daalde vergeleken met de andere participanten. Ook was de smaakperceptie bij de start hoger dan bij de andere deelnemers.

Hoeveel zelf-gerapporteerde honger de deelnemers hadden voor de deelname beïnvloedde de smaakbeleving. Het krijgen van nutritionele informatie niet. De smaakperceptie van vrouwen gaat sneller achteruit vergeleken met mannen.

Meer eten

“Uit onze studie blijkt dat deelnemers die obees zijn meer chocolade moeten eten vergeleken met niet-obese participanten om dezelfde daling in smaakperceptie te krijgen. Uit ons onderzoek bleek dat vrouwen met obesitas 12,5 stukjes chocolade meten eten om op hetzelfde niveau van smaakperceptie te komen als een niet-obese vrouw die 10 stukjes chocolade consumeerde. Dit komt overeen met een verschil van 67,5 calorieën,” aldus co-onderzoeker Aaron C. Miller.

 

Reageer op dit artikel