nieuws

Een suikerrijkdieet beïnvloedt de hersenen van fruitvliegjes

Voedingswetenschap

Wanneer fruitvliegjes worden blootgesteld aan een suikerrijk dieet heeft dit invloed op belangrijke metabolieten in de hersenen. Deze metabolieten zijn geassocieerd met de gezondheid van de hersenen en raken uitgeput onder deze toestand. In dit onderzoek is het verschil van metabolieten bekeken bij fruitvliegjes in hongerige en verzadigde toestand.

Een suikerrijkdieet beïnvloedt de hersenen van fruitvliegjes

Wetenschappers aan de universiteit van Michigan bekeken de metabolieten in de hersenen en lichamen van fruitvliegjes onder verschillende omstandigheden. Ze ontdekten dat de hersenen van de vliegen een grotere verandering vertoonden dan het lichaam. Het niveau van N-acetyl aspartaat of NAA en kynurenine (metabolieten van de hersenen) werd verlaagd door een suikerrijk dieet. Deze metabolieten kunnen invloed hebben op hoe snel de vlieg verzadiging detecteert. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de vlieg meer eet.

Nuchter vs gevoed

Om het effect van een suikerrijk dieet op de hersenen te kunnen onderzoeken hebben de onderzoekers een groep nuchtere vliegen met een groep gevoede vliegen vergeleken. Nadat de onderzoekers met een likmeter vaststelden dat de gevoede vliegen een suikergelei hadden gegeten, werden beide groepen vliegen afzonderlijk bevroren. Dit zorgde ervoor dat het metabolische proces stopt. Dat gaf de onderzoekers de kans om te kijken wat er gebeurt met de metabolieten in de hersenen.

Rol van metabolieten

De onderzoekers geven aan dat de wetenschap niet duidelijk is over de rol van NAA in de hersenen. Het lijkt brandstof te leveren aan de hersencellen, het zorgt dat de osmolariteit in evenwicht is of regelt het celvolume in de hersenen. Lagere niveaus van een andere metaboliet, kynurenine, die tijdens inspanning veel wordt geproduceerd, wordt geassocieerd met depressie.

De senior auteur geeft aan dat ze met dit onderzoek een remodellering hebben gevonden. Dat houdt in dat het metabolisch profiel van de fruitvliegen compleet anders was na zeven dagen suikerrijk eten.

Nieuw onderzoek

Onderzoekers kunnen door deze bevindingen erachter komen waarom voedselinname, leren en geheugen en slaap, die normaliter samen met de energietoestand van het lichaam veranderen, veranderen onder invloed van een dieet hoog in voedingsstoffen. Dit onderzoek heeft wetenschappers doen begrijpen welke metabolische paden betrokken kunnen zijn bij de invloed van een suikerrijk dieet op smaak. Uiteindelijk bleek uit deze studie dat 20 metabolieten, naast NAA en kynurenine, werden beïnvloed door suikerconsumptie. Het onderzoeksteam is van plan te onderzoeken hoe veranderingen in deze metabolieten de hersenen beïnvloeden, de voedselinname veranderen en andere aandoeningen zoals slaap, leren en geheugen beïnvloeden.

 

Reageer op dit artikel