nieuws

Eiwitshake na krachtsinspanning niet per se beter

Voedingswetenschap

Wie kent ze niet, sportschoolgangers die steevast met hun proteïne-shake hun krachttraining afsluiten. Voor spierherstel kun je net zo goed een drink met koolhydraten gebruiken concluderen Britse wetenschappers; of zorgen voor een gebalanceerde voeding.

Eiwitshake na krachtsinspanning niet per se beter
Handsome young man with bottle of water resting on floor at gym

Voor veel mensen die de sportschool bezoeken zijn proteïnedrankjes een vast onderdeel van de sporttas om na de krachttraining in te zetten tegen spierpijn en een sneller spierherstel. Een nieuw Britse studie zet echter vraagtekens bij deze op de sportvloer alom geprezen gewoonte om spierleed te verzachten.

Sportonderzoekers van de universiteit van Lincoln in Groot-Brittannië vergeleken het effect van twee typen eiwitdranken en een drank met alleen koolhydraten na krachttraining, ze vonden geen verschil.

Wei-hydrolysaat

De onderzoekers deden een blind experiment met dertig mannelijke deelnemers die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek al aan krachttraining deden. De groep werd willekeurig in drieën verdeeld. Een groep kreeg na de krachttraining een wei-hydrolysaat (met verkorte eiwitketens, 533 Kcal, 32.6 g proteïnen, 98.3 g koolhydraten, 1.1 g vet). De tweede groep kreeg een op melk gebaseerde drank (met de langere standaard-eiwitketens uit melk, 532 Kcal, 32.8 g proteïnen, 98.4 g koolhydraten, 0.6 g vet). En de derde groep kreeg een drank met alleen koolhydraten (dextrose, 531 Kcal, 0 g proteïne, 132.7 g koolhydraten, 0 g vet).

Training met gewichten

De deelnemende sporters kregen voorafgaand aan de training gestandaardiseerde tests om hun spierpijn te meten. Deze waren een ferme sprong, een worp met een bal vanuit zitpositie en knie rek-en-strek-tests. Vervolgens deden de proefdeelnemers verschillende oefeningen met gewichten en halters. Alle tests en oefeningen werden herhaald na 24 en 48 uur.

Spierpijn

Via een visuele scorelijst, op een schaal van 0 tot 100,  konden de deelnemers hun mate van spierpijn aangeven. De onderzoekers signaleerden bij de sporters in alle drie de groepen een significant hogere spierpijn na 24 en 48 uur. Het verschil tussen de beginmeting op de schaal lag tussen 19 en 26 en na de oefening lag het niveau soms boven de 90. Ook signaleerden de onderzoekers bij alle deelnemers aanzienlijke afname van spierfunctie en -kracht.

Afname spierpijn?

De koolhydraatgroep bleek na 48 uur een afname van spierpijn te hebben bij de sprongtest. De sporters met de eiwitdranken voelden minder spierpijn bij de sprong- en baltest. Alle groepen ervoeren een afname van de pijn in de knieën in rust, maar bij de rek-en-strek-tests van de knieën was het alleen de koolhydraatgroep waar verlichting van de pijn te bespeuren was.

Geen verschil

‘Eiwitten en koolhydraten zijn essentieel voor een effectief herstel van spiervezels na een intensieve training’, weet de hoofdauteur van het onderzoek, Thomas Gee, van de afdeling Conditioning in Sport van de University of Lincoln. ‘Ons onderzoek laat echter zien dat de vorm van de eiwitten die onmiddellijk na de training worden gebruikt geen sterk effect hebben op spierherstel of spierpijn.’

De onderzoekers concluderen dan ook dat er geen versneld herstel is of aanzienlijke vermindering van spierpijn door wei-eiwit- of melkdrank na krachtoefeningen in vergelijking met dranken met alleen koolhydraten. ‘Onze hypothese is dat een goed gebalanceerde dagelijkse voeding bij spierpijn wellicht beter zou kunnen werken.’
Wie dan geen ‘duur’ eiwithydrolysaat hoeft te kopen, kan daardoor aanzienlijk op zijn sportkosten besparen.

Wil je meer weten over de rol van koolhydraten in de voeding? Geef je dan op voor het Voeding Nu Jaarcongres.

Bron: Thomas I Gee, Thomas J Woolrich, Mark F Smith. Effectiveness of Whey Protein Hydrolysate and Milk-Based Formulated Drinks on Recovery of Strength and Power Following Acute Resistance Exercise. Human Kinetics, 2019 DOI: 10.2478/hukin-2019-0066

Reageer op dit artikel