nieuws

Meerdere groenten aanbieden helpt bij de acceptatie van groenten bij kinderen

Voedingswetenschap

De groenteconsumptie van kinderen gaat omhoog als ouders ze herhaaldelijk verschillende soorten groenten tijdens de avondmaaltijd aanbieden in vergelijking tot één soort groente.

Meerdere groenten aanbieden helpt bij de acceptatie van groenten bij kinderen

Dit blijkt uit een Australische  studie. Dit onderzoek bood ouders een effectieve strategie aan om de lage consumptie van groenten onder kinderen aan te pakken.

Voedingsvoorkeuren van kinderen zijn grotendeels aangeleerd. Maar het niet lekker vinden van groenten is de belangrijkste reden dat ouders hun kinderen geen groente meer geven. Daar komt bij dat ouders verspilling van eten en geld willen voorkomen wat meespeelt bij deze keuze.

Lage groenteconsumptie

Aan dit onderzoek uitgevoerd in Australië deden 32 families met kinderen tussen de vier en zes jaar mee. Van deze kinderen was bekend dat ze weinig groenten aten. De onderzoekers hebben de families in drie groepen verdeeld:

1 kinderen één soort groente aanbieden

2 kinderen meerdere soorten groenten aanbieden

3 een controlegroep waarbij niets aan het eetpatroon werd gewijzigd.

Rapporteren van de inname

De onderzoekers verzamelde gegevens op verschillende manieren. Een manier was twee avondmaaltijden aanbieden op de onderzoeksfaciliteit waar de kinderen zo veel broccoli, bloemkool en sperziebonen konden eten als ze wilden. Andere manieren waren veranderingen in de inname van groente thuis, op het kinderdagverblijf of op school vastleggen in voedingsdagboeken. Ook konden ouders de normale groenteconsumptie van de kinderen rapporteren.

Broccoli, courgette en erwten

Strategieën voor het aanbieden van groentes werd aan de ouders overgelaten en werden thuis uitgevoerd. Ouders kregen een bon waarmee zij groenten konden kopen. Ook kregen ze instructies over portiegroottes en koken. Daarnaast kregen ze advies over hoe de groenten aan te bieden aan de kinderen.

Families die één soort groente introduceerden, serveerden broccoli. Families die meerdere soorten groenten introduceerden, serveerden broccoli, courgette en erwten. De kinderen kregen drie keer per week gedurende vijf weken een kleine portie van de groentes. Kinderen die de groenten probeerden, kregen als beloning een sticker.

Toename groenteconsumptie

Uit dit onderzoek blijkt dat bij families die meerdere soorten groenten serveerden, de groenteconsumptie steeg van 0,6 naar 1,2 porties groenten. De kinderen bleven ook meer groente eten in de drie maanden daarna. De onderzoekers zagen geen verandering in de groep waarbij de kinderen 1 soort groente kreeg. Ook de kinderen in de controlegroep aten niet meer groente.

Alhoewel de hoeveelheid groenten die werd geconsumeerd door kinderen is toegenomen voldoet de inname nog steeds niet aan de voedingsrichtlijnen, zegt Dr. Poelman, de auteur van dit onderzoek. Desalniettemin geeft dit onderzoek inzicht in de juiste strategie.

 

Reageer op dit artikel