nieuws

Onderzoek heeft aangetoond waarom bepaalde mensen niet aankomen

Voedingswetenschap

Onderzoekers van Nestlé Research, samen met klinische onderzoekers van het Clinical Hospital aan de Universiteit van St-Etienne, in Frankrijk, onderzochten de moleculaire aspecten die voor het lage lichaamsgewicht en vetgehalte zorgen bij mensen die niet dikker worden.

Onderzoek heeft aangetoond waarom bepaalde mensen niet aankomen

Veel onderzoek heeft zich gericht op hoe mensen kunnen afvallen. Er is echter weinig bekend waarom bepaalde mensen niet dikker worden. Dit onderzoek bekeek de onderliggende biologische processen die zorgen voor deze resistentie.

Er werden dertig mensen met een laag maar stabiel gewicht, BMI onder de 18, voor dit onderzoek overvoed. De controlegroep bestond uit dertig mensen met een BMI tussen de 20 en 25. De twee groepen hadden hetzelfde geslacht en leeftijd. Er werden analyses uitgevoerd op het witte vet- en spierweefsel om het verschil te onderzoeken tussen beide groepen.

Resistentie

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. Ze laten zien dat mensen die niet dikker worden duidelijke verschillen hebben in het vetweefsel vergeleken met de controlegroep. Naast dat de vetcellen kleiner zijn, bevatten ze meer mitochondriën welke energie produceren in de cellen. De grotere activiteit van mitochondriën in de cellen zorgt voor een hogere vetverbranding en -synthese. Deze mechanismen zorgen voor een verhoogd energieverbruik en dus voor de resistentie om aan te komen.

 

Reageer op dit artikel