nieuws

Onderzoek wijst uit waarom oudere mensen sneller aankomen

Voedingswetenschap

Naarmate mensen ouder worden merken ze dat het lastig is om op gewicht te blijven of om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat dit te maken heeft met het lipidenmetabolisme in vetweefsel.

Onderzoek wijst uit waarom oudere mensen sneller aankomen

Het lipidenmetabolisme is de snelheid waarmee vet in de vetcellen wordt verwijderd of opgeslagen. Deze snelheid vermindert als mensen ouder worden en zorgt ervoor dat mensen sneller aankomen bij het volgen van dezelfde levensstijl.

De onderzoekers aan Karolinska Institute in Zweden bestudeerden de vetcellen van 54 mannen en vrouwen over een periode van 13 jaar. In die tijd vertoonde alle proefpersonen, ongeacht of ze aankwamen of afvielen, een afname van lipidenomzet in het vetweefsel. De proefpersonen die dit niet compenseerden door minder te eten, kwamen gemiddeld met 20 procent aan.

Snelheid lipidenomzet na bariatrische chirurgie

De Zweedse onderzoekers bestudeerden ook het lipidenmetabolisme bij 41 vrouwen die bariatrische chirurgie zijn ondergaan. Ze onderzochten hoe het lipidenmetabolisme invloed had op het behouden van het gewicht vier tot zeven jaar na de operatie. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die voorafgaand aan de operatie een laag lipidenmetabolisme hadden, het voor elkaar kregen om de snelheid van lipidenomzet te verhogen en om het gewicht te behouden. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het feit dat er in deze groep meer ruimte was voor verbetering in vergelijking met vrouwen die voorafgaand aan de operatie al een hoge snelheid hadden.

Onafhankelijke factor

De resultaten geven voor het eerst aan dat processen in ons vetweefsel veranderingen in lichaamsgewicht reguleren tijdens veroudering onafhankelijk van andere factoren. Dit kan nieuwe inzichten geven om obesitas te behandelen. Eerdere studies hebben bewezen dat lichamelijke activiteit de vetafbraak kan versnellen. Dit onderzoek ondersteunt dat en voegt daaraan toe dat langetermijnresultaat van een maagoperatie zal verbeteren indien gecombineerd met verhoogde lichamelijke activiteit. 

Reageer op dit artikel