nieuws

VGZ neemt ‘Keer Diabetes2 Om’ op in het basispakket

Voedingswetenschap

Het leefstijlprogramma ‘Keer diabetes2 om’ wordt voortaan vergoed door VGZ. Hiermee hoopt de ziektekostenverzekeraar Nederland gezonder te maken en geld te besparen.

VGZ neemt ‘Keer Diabetes2 Om’ op in het basispakket

‘Keer diabetes2 om’ helpt patiënten hun leefstijl aan te passen waardoor zij hun diabetes kunnen omkeren en van hun ziekteverschijnselen af kunnen komen. Patiënten kunnen hierdoor gezonder worden en blijven waardoor de kwaliteit van leven toeneemt, zo meldt de ziektekostenverzekeraar.

Voeding Leeft

De behandeling is ontwikkeld door Voeding Leeft met ondersteuning van VGZ. VGZ maakt deze nu toegankelijk voor iedereen door het aan te bieden als reguliere zorg voor patiënten met Diabetes Mellitus type 2. Tevens wil VGZ hiermee laten zien dat zij als zorgverzekeraar de leefstijlgeneeskunde serieus nemen.

Leefstijl veranderen

De behandeling ‘Keer Diabetes2 Om’ leert patiënten hoe zij hun leefstijl kunnen aanpassen op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning. Hierdoor zouden ze zich beter moeten gaan voelen waardoor ze minder of geen (diabetes)medicatie hoeven te gebruiken. Het programma bestaat uit een tweedaagse interventie en uit een paar terugkomdagen na één, drie en zes maanden. Hierbij staat zelfzorg centraal.

Diabetesmedicatie

Diabetes komt bij ruim één miljoen Nederlanders voor. De meeste patiënten gebruiken medicatie om de ziekte draaglijker te maken, niet omdat het hen kan genezen. Naar schatting van het VGZ zou na twaalf maanden veertig procent van de deelnemers minder medicatie gebruiken en dertig procent van de deelnemers geen medicatie meer gebruiken.

Gezondheidsvoordelen

Een wetenschappelijk onderzoek naar het programma ‘Keer Diabetes2 Om’ laat zien dat 72 procent van de deelnemers aan dit programma minder of geen diabetesmedicatie meer gebruikt. Daarnaast is bij 71 procent een structurele daling te zien van de HbA1c-waarde in het bloed en is er een gemiddelde gewichtsdaling van 8,4 kilogram per deelnemer.

Zorgkosten

Behalve de voordelen voor de gezondheid en een afname van het medicatiegebruik, heeft ‘Keer Diabetes2 Om’ ook een positief effect op de zorgkosten. VGZ heeft de gegevens dan 259 deelnemers vergeleken met patiënten die niet deelnamen. Deelnemers van ‘Keer Diabetes2 Om’ gebruiken minder diabetesmedicatie waardoor ze minder zorgkosten declareren. In totaal wordt er 74 procent minder aan kosten gedeclareerd. Dit draagt bij aan de betaalbaarheid van de zorgkosten in de toekomst, aldus VGZ.

Reageer op dit artikel