nieuws

Hoe verder je van een fastfoodketen woont, hoe lager de kans op overgewicht

Voedingswetenschap

Wie dichtbij een fastfoodketen woont of in de buurt van aanbieders van gemaksvoedsel loopt de kans sneller obesitas of overgewicht te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek bij kinderen in Amerika dat is uitgevoerd aan de universiteit van New York.

Hoe verder je van een fastfoodketen woont, hoe lager de kans op overgewicht

De studie vond plaats onder één miljoen schoolgaande kinderen tussen de vijf en achttien jaar in New York. De onderzoeksgegevens werden via hun scholen verzameld. Vanaf de kleuterschool tot aan de hogeschool werden lengte en gewicht eens in de zoveel tijd gemeten. Deze gegevens werden geanalyseerd en vergeleken met informatie over de afstand van elk kind tot de aanbieders van voedsel, zoals (kleine) supermarkten en restaurants,  waaronder aanbieders van fastfood en gezonde voeding in fastfoodketens.

Dichtbij huis

De resultaten laten zien dat 20 procent van de kinderen die maximaal een half stadsblok van een fastfoodketen wonen obees zijn. 38 procent van die kinderen heeft overgewicht. Eenzelfde beeld gaat op voor voor kleine supermarkten. Van de kinderen die minder dan een half stadsblok van een kleine supermarkt wonen, bleek 21 procent obees en veertig procent had overgewicht.

Voor elk half of heel stadsblok verder van de fastfoodketens of minisupermarkten daalde het percentage voor obesitas tussen de één en vier procent, afhankelijk van het type voedselketen, aldus de auteurs van de studie.

Risico verlagen

Oderzoeker Brian Elbel concludeert dat wonen vlakbij een gelegenheid om ongezonde voeding te kopen niet bevorderlijk is voor het verlagen van het risico op obesitas of overgewicht. Voedselketens meer dan een stadsblok verder van huis, en waarschijnlijk minder toegankelijk, kunnen het risico op obesitas en overgewicht voor kinderen verminderen.

De onderzoekers signaleren in hun studie de relatie tussen afstand tot ongezonde voeding en obesitas, maar de gevonden relatie hangt volgens hen ook samen met het ontbreken van een ruim aanbod aan verse producten.

Een op de vijf

De onderzoekers schatten dat één op de vijf schoolkinderen in Amerika een overschot aan lichaamsvet heeft en overgewicht of obesitas heeft. 

Toegankelijkheid

Volgens de onderzoekers kunnen de uitkomsten van hun studie gebruikt worden door overheden om het beleid aan te passen opdat voedselketens op een ‘gezonde’ afstand blijven, bijvoorbeeld als het gaat om woonwijken waar al veel obesitas voorkomt.

Reageer op dit artikel