nieuws

Kinderen met kieskeurige eetgewoonten hebben baat bij gedragstherapie met hun ouders

Voedingswetenschap

De acceptatie van voedingsmiddelen bij kinderen en het verbeteren van de voedingsgewoonten kan worden beïnvloed door de ouders. Dit blijkt uit een onderzoek door pediatrische onderzoekers uit Philadelphia.

Kinderen met kieskeurige eetgewoonten hebben baat bij gedragstherapie met hun ouders

Het onderzoek bestond uit een interventie met ouders van kinderen die overdreven kieskeurige eetgewoonten hebben, genaamd de Picky Eaters Clinic. De interventie betrof zeven sessies waarbij ouders leerden op te treden als gedragstherapeuten. Dit moet voedselacceptatie en positief maaltijdgedrag op de lange termijn bevorderen.

Nieuwe voedingsmiddelen

21 deelnemers en hun ouders namen deel aan de Picky Eaters Clinic. De kinderen waren tussen de vier en twaalf jaar oud. Ze werden beoordeeld op hun eetgewoonten. De zeven sessies vonden plaats gedurende een periode van zes maanden waarbij kinderen door de ouders werd aangeleerd om nieuwe voedingsmiddelen te proberen, te kauwen en door te slikken. Een succesvolle poging werd beloond met een verrassing na de maaltijd.

Grote veranderingen

Het onderzoek liet zien dat de interventie haalbaar is en positieve uitkomsten geeft. De interventie is geaccepteerd door ouders en kinderen. Ouders gaven na de interventie aan dat het tot grote veranderingen heeft geleid bij hun kind.

Ouders ervaren stress

Ouders geven aan dat de overdreven kieskeurige eetgewoonten van hun kind voor stress zorgt. Dit komt omdat er vaak minder dan twintig voedingsmiddelen worden geaccepteerd door hun kind. Dit zorgt voor moeilijkheden bij het reizen en uiteten gaan, de noodzaak om andere maaltijden te bereiden en gebrek aan motivatie bij kinderen om te veranderen.

Hulp voor ouders

Pediatrische onderzoekers, waaronder onderzoeksleider Katherine Dahlsgaard, hebben een cognitief gedragstherapieprogramma geschreven voor kinderen met een vermijdende/ beperkte voedselinnamestoornis. Ze baseerden de inhoud op basis van de uitkomsten van hun onderzoek. Het programma bestaat uit specifieke technieken om ouders te helpen bij het verbeteren van het eetgedrag van hun kind en het assortiment voedingsmiddelen uit te breiden dat hun kind eet.

De onderzoeker zegt dat ze, ondanks de kleine onderzoeksgroep, geïnteresseerd is in de lange termijn uitkomsten van de interventie.

 

Reageer op dit artikel