nieuws

Relatie tussen champignons en verlaagd risico op prostaatkanker

Voedingswetenschap

Er blijkt een relatie tussen de consumptie van champignons en een verlaagd risico op prostaatkanker. Dat komt naar voren in een bevolkingsstudie in Japan van onderzoeker Shu Zhang van Tohoku University School of Public Health in Japan.

Relatie tussen champignons en verlaagd risico op prostaatkanker

Prostaatkanker is een van meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. In 2018 zijn er wereldwijd meer dan 1,2 miljoen diagnoses prostaatkanker gesteld. Het risico op prostaatkanker neemt toe naarmate mannen ouder worden.

Eerdere onderzoeken in reageerbuisjes en bij dieren hebben aangetoond dat champignons de potentie hebben om prostaatkanker te voorkomen zegt de auteur.

Onderzoek bij mensen

In dit onderzoek werden de resultaten bekeken van twee cohorten die zijn uitgevoerd in Japan. In totaal deden er 36 499 mannen met een leeftijd tussen de 40 en 79 jaar aan het onderzoek mee. In het ene cohort werden de mannen 24,5 jaar gevolgd, in het andere 13,25 jaar. De deelnemers hebben vragenlijsten ingevuld over voedingsgewoonten, waaronder champignonconsumptie, leefstijlkeuzes, beweging, roken en drinkgewoonten. Daarnaast werden er gegevens verzameld over het opleidingsniveau, hun familie en de medische geschiedenis.

Positief effect, lager risico

Uit dit onderzoek blijkt dat Japanse mannen die op reguliere basis champignons eten een lager risico hebben op prostaatkanker. Dit is vooral aangetoond bij mannen die ouder zijn dan vijftig jaar en bij mannen met een voedingspatroon met veel vlees- en zuivelproducten en weinig groenten en fruit.

Wekelijks champignons

Statistische analyses laten zien dat een reguliere consumptie van champignons is gerelateerd aan een verlaagd risico op prostaatkanker, ongeacht de consumptie van groenten, fruit, vlees en zuivel. Deelnemers die een tot twee keer per week champignons aten, hadden een acht procent lager risico op prostaatkanker vergeleken met mannen die minder dan een keer per week champignons aten. Mannen die drie keer per week of vaker champignons aten, hadden een zeventien procent lager risico op prostaatkanker vergeleken met mannen die minder dan een keer per week champignons aten.

Verder onderzoek

Volgens Zhang is champignon een goede bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten. De uitkomsten van het onderzoek geven volgens haar aan dat champignons een positief effect op de gezondheid van mensen kunnen hebben. Echter moeten er meer studies worden gedaan naar de invloed van champignons in andere populaties en onder andere omstandigheden om de relatie tussen champignons en de gezondheidsvoordelen te bevestigen, zegt Zhang.

 

Reageer op dit artikel